В Молдове

Foto | Luna agricultorului: Cum decurg festivitățile din teritoriu

Автор: Fiodorov Ilinca
Luna agricultorului: cum decurg festivitățile - agroexpert.md

Munca neobosită a agricultorilor și procesatorilor din toate raioanele țării continuă să fie apreciată și recunoscută, fiind esențială pentru dezvoltarea sectorului agricol și pentru asigurarea securității alimentare a țării. Astfel, în cadrul festivităților „Luna agricultorului”, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare acordă diplome pentru categoriile „Cel mai bun mecanizator,” „Femeia fermier a anului 2024,” „Tânărul fermier al anului 2024,” „Fermierul anului 2024,” și „Procesatorul anului 2024.”

În cadrul festivității, fermierii și procesatorii au posibilitatea de a discuta direct cu Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, de a împărtăși experiențele lor, de a evidenția provocările cu care se confruntă în activitatea zilnică și de a explora soluții viabile pentru îmbunătățirea afacerilor.

La deschiderea evenimentului din Telenești, care a reunit fermierii și procesatorii din Telenești, Orhei și Rezina, vicepremierul Vladimir Bolea a subliniat importanța eforturilor comune pentru dezvoltarea unui sector agricol solid și sustenabil.

„Avem lângă noi țări precum Ucraina și România, care produc cam aceleași lucruri ca și noi. Așadar, este esențial să identificăm domeniile în care suntem cei mai competitivi, unde avem cele mai mari realizări și unde putem excela. Lumea se schimbă rapid, iar noi trebuie să fim pregătiți pentru a face față unei concurențe tot mai puternice. Una dintre cele mai mari provocări este lipsa de cooperare între segmentele agriculturii. Lipsesc relațiile între producătorii de cereale și crescătorii de animale, între fermierii de lapte și procesatori. În cazul nostru, procesatorii și agricultorii se confruntă cu multe obstacole, iar fără o colaborare reală, nu vom reuși să construim o agricultură solidă și sustenabilă. Să ne amintim succesul pe care l-am avut cu prunele în 2023, când am ajuns pe primul loc în Europa. Această reușită a fost posibilă doar datorită unei asociații puternice de agricultori, care au reușit să facă față provocărilor climatice și să exporte o cantitate semnificativă de prune. Fără această asociere, nu am fi avut succesul pe care l-am înregistrat. Cred cu tărie că trebuie să învățăm din aceste lecții. Cooperarea și asocierea sunt cheia pentru succesul nostru”, a transmis oficialul.

Am discutat și cu fermierii care au primit diplome la categoriile identificate de reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Inga Tulgara, administratoarea SRL Ivis-Plus, raionul Telenești:

„Venim din domeniul procesării, iar principalul nostru produs este uleiul. Anul trecut am instalat o stație fotovoltaică pentru a produce energie regenerabilă și am beneficiat de un sprijin semnificativ din partea ODA, un grant în valoare de 1,4 milioane de lei. Acest suport a fost esențial și bine-venit în contextul obiectivului nostru de a reduce costurile per produs. În structura costurilor, energia electrică era semnificativă. Scopul nostru este să devenim mai competitivi pe piața internă, dar să ajungem și pe cea externă. Noi achiziționăm semințe de floarea-soarelui din care producem ulei. Totodată, oferim și servicii de morărit atât persoanelor fizaice, cât și juridice. Privind în viitor, sperăm să putem extinde activitatea și să exportăm produsele noastre”

Digori Oleg - membru al Cooperativei de Producție Rossanreni, care gestionează 1.100 de hectare pe care cultivă boboase, grâu, porumb, floarea-soarelui: 

„Anul 2024 a fost un an dificil pentru toți, dar rămânem optimiști și sperăm că vor urma ani mai buni. Diploma de „Fermierul anului” este dedicată tatălui, deoarece este un business de familie, iar succesul acestuia se datorează muncii comune. Apreciem sprijinul și susținerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). Dar considerăm că aici am putea beneficia de mai mult ajutor, exemplu, am dori ca plățile per hectar să fie implementate și la noi, așa cum se întâmplă în multe țări europene. Deși lucrăm cu resursele de care dispunem, introducerea acestui sistem ar reprezenta o mare susținere pentru fermieri. Facem tot ce depinde de noi, dar acest an a fost unul complicat, iar seceta a avut un impact semnificativ asupra recoltei. Totuși, avem speranța că vom avea rezultate mai bune în viitor”.

Popa Tatiana, administratoarea Srl Valricardo - felimateo, Telenești, Verejeni:

„Ne ocupăm cu creșterea viței de vie, o ramură agricolă cu multe cerințe și multă muncă, dar venitul nu este pe măsură. Deși suntem de 11 ani în acest domeniu, dacă ar fi vorba doar despre venituri, am renunța. Întâmpinăm probleme atunci când realizăm roada de viță-de-vie. De exemplu, suntem obligați să emitem cecuri pentru fiecare vânzare pe care o facem la piață, iar acest lucru este greu de realizat, mai ales că oamenii pot să procure cantități foarte mici. Deși respectăm toate cerințele fiscale și plătim toate dările de seamă, ni se impune un impozit de 4% din valoarea vânzărilor, ceea ce reprezintă o povară suplimentară. Consider că ar trebui să se modifice legislația pentru a face această activitate mai ușor de desfășurat. Practicăm și apicultura, unde întâmpinăm o altă dificultate majoră: mierea de floarea-soarelui. De doi ani nu avem cui să o vindem, iar acolo unde am apelat, prețul oferit este foarte mic. Aceasta este o ramură care devine din ce în ce mai problematică, mai ales când nu putem obține un preț corect pentru produsele noastre. În paralel, ne ocupăm și cu creșterea pomușoarelor, dar și aici ne confruntăm cu dificultăți. Suprafața cultivată a fost redusă din cauza secetei, iar acum avem doar zmeură. Cu toate acestea, avem dorința de a continua și suntem hotărâți să ne menținem activitatea. Însă, dacă vom continua să întâmpinăm aceleași probleme, va trebui să luăm decizii dificile. Suntem pregătiți și motivați, dar trebuie să găsim soluții pentru a putea face față provocărilor din piață și pentru a putea supraviețui în acest domeniu dificil”.

În acest an, Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare este la cea de-a 30-a ediție. Amintim că, toată luna noiembrie a fost declarată Luna Agricultorului. Pentru a evidenția rolul pe care agricultorii îl joacă în asigurarea produselor alimentare și în dezvoltarea economiei țării, pe tot parcursul lunii vor fi organizate evenimente regionale. 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!