Producătorii moldoveni de fructe au obținut în anul curent recolte mai mici, comparative cu anii precedenți.
Recolta de cireșe și vișine a fost de 10-12 mii tone sau cu 35-40% mai mică în comparație cu anul trecut. Cea de prune se așteaptă a fi la nivel 65-70 mii tone sau cu 25-30% mai redusă. Recolta de caise a fost de 7-8 mii tone, de asemenea, în scădere fată de anul trecut. La mijlocul lunii iulie Asociația Moldova Fruct prognoza o recoltă de mere de 530 mii tone, dar acum specialiștii afirmă că aceasta va fi mai redusă dat fiind lipsa de precipitații în luna august.
„Seceta prelungită din anul curent va influența negativ inclusiv recolta din 2021, deoarece în anii secetoși pomii nu formează suficienți muguri de rod pentru anul viitor”, spune Iurie Fală, director executiv al Moldova Fruct.
Iurie Fală menționează că în anul curent s-au strâns recolte mai bune în livezile care respectă tehnologiile: livezile dotate cu sisteme de irigare și sisteme anti-grindină, deși o parte din ele au fost afectate de înghețurile de primăvară.
„Rezultatele înregistrate în acest an au demonstrat, a câta oară, că investițiile în tehnologiile moderne dau roade la propriu și la figurat. Recolta în aceste livezi este mai înaltă, chiar în condițiile severe ale acestui, dat fiind faptul că sunt dotate cu sisteme de irigare și sisteme anti-grindină, iar pierderile producătorilor vor fi mai mici. De exemplu, recolta de mere din livezile dotate cu sisteme de irigare și anti-grindină va fi în medie de 2 ori mai mare la hectar decât în livezile clasice”, menționează Iurie Fală.
Specialistul afirmă că sectorul horticol a fost afectat și de pandemie. „Am urmărit un efect neașteptat la începutul pandemie: s-au încetinit vânzările și exportul. Ulterior, însă, vânzările lunare au crescut cu 20-30%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, fapt care ne-a bucurat. Populația a majorat consumul de fructe și legume pe timp de pandemie, înțelegând, probabil, importanța acestora pentru creșterea imunității.
Pandemia a influențat și comportamentul consumatorilor, aceștia devenind mult mai atenți la calitatea produselor pe care le consumă, preferând tot mai mult să procure fructele cu o perioadă mai mare de păstrare în ambalaje de 1-2 kilograme”, afirmă Iurie Fală.
La nivel de producere, au apărut un șir de dificultăți legate de suspendarea temporară a activității mai multor companii, stoparea importului de echipamente, de exemplu, pentru construcția frigiderelor și a caselor de ambalare. Multe dintre aceste proiecte au fost amânate sau chiar stopate. De asemenea, producătorii sunt nevoiți să suporte cheltuieli suplimentare legate de aprovizionarea angajaților cu măști, mânuși și dezinfectanți.
Toate aceste aspecte vor duce la creșterea prețurilor pentru fructe. „Nu vă pot da cifre exacte dar, cu siguranță, prețurile la fructele autohtone vor fi mai mari decât anul trecut”, spune Iurie Fală.