Condițiile climaterice au împiedicat fermierii să recolteze culturile din grupa a doua, fapt ce a întârziat procesul cu circa două săptămâni. Suprafața cultivată cu rapiță în acest sezon constituie 21,8 mii de hectare, cifră confirmată ca fiind semănată de către fermieri, iar alte 10 direcții agricole urmează să prezinte la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare datele exacte.
Potrivit informațiilor adunate deja, recolta globală de rapiță în Moldova a fost de 88,7 mii de tone. Reiese că recolta medie de rapiță obținută în 2021 per hectar reprezintă circa 2,75 tone.
Reprezentanții din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare susțin că este vorba de o prognoză revizuită în scădere.
”Au fost documentate ca însămânțate cu rapiță, conform reprezentanților direcțiilor agricole raionale, suprafața de 21,8 mii ha, care constituie o prognoză revizuită în scădere, de circa 35 de mii de ha. Erau prognozate a fi cultivate 39-40 de mii de hectare de rapiță, dar ceea ce ar fi cu circa 6-7 mii de hectare mai mult comparativ cu anul trecut când au fost cultivate peste 33 de mii de hectare.Suprafețele reduse de rapiță sunt influențate de lipsa umidității la patul germinativ de încorporare în sol a materialului semincer” a menționat Ghenadie Rusu, consultant principal, Direcția politici în sectorul vegetal, MAIA.
În ceea ce privește volumul de porumb și de floarea –soarelui, aceste culturi abia sunt recoltate în raioanele țării.
”A fost documentat ca recoltat la data de 4 octombrie 2021, volumul de 499,9 mii tone de floarea soarelui din prognoza de 856 miit tone de semințe. La ziua de astăzi sunt documentate deja 512,2 mii tone, cu un randament de 2,35 t/ha. De menționat că, conform BNS, prealabil au fost însămânțate cu floarea-soarelui 389 mii ha. Pentru porumb, sunt documentate prealabil de către BNS 518 mii ha, iar prognoza MAIA pentru volumele globale de porumb sunt de 2331 mii tone. La moment, recoltarea porumbului, cât și a altor culturi (de grupa a 2-a) este desfășurată cu întârziere comparativ cu ultimii 5-7 ani. Astfel au fost recoltate 13,1 mii ha cu o productivitate medie de 4,15 t/ha” a declarat Ghenadie Rusu, Consultant principal, Direcția politici în sectorul vegetal, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!