Plafonarea suprafeței cultivate conform proiectului cu privire la gospodăriile țărănești (GȚ) va fi la 150 de hectare. Fermierii vor putea crește pomi fructiferi, vie și alte culturi. „Ne gândeam inițial la 75 de hectare, dar am ajuns la concluzia că pentru o activitate agricolă diversă și mai puternică e nevoie să fie 150 de hectare”, potrivit declarației ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea.
În context, Bolea spus că pentru o asemenea activitate agricolă nu e nevoie de investiții majore sau de sisteme de depozitare. „Or, după ce se va face această plafonare a GȚ este legea care care va intra în vigoare care și va funcționa până în 31 decembrie 2023 pentru că după reorganizarea în GȚ nu va fi permisă”.
Bolea a precizat că statul se face vinovat că nu a supravegheat până în prezent activitatea GȚ și nu le-a oferit instrumete să se dezvolte. Vreau să încep discuții cu fiscul și cu Ministerul Finanțelor pentru constituirea unui nou sistem unic de impozitare. Trebuie să aibă posibilitatea să își mențină activitatea 12 luni din diferite activități și să facă mici procesări. Vorbim de procesare primară care să-i ajute pe acești fermieri să își mențină afacerea.
La începutul lunii februarie, deputații au votat un proiect de lege care prevede reducerea termenului de înregistrare al GȚ.
Documentul a fost elaborat în vederea uniformizării procedurii de înregistrare a unităților de drept de către „Agenția Servicii Publice”, ajustării la prevederile Codului civil și prevede excluderea certificatului de înregistrare a gospodăriilor țărănești (de fermier). Pentru confirmarea înregistrării de stat a acestora se va elibera decizia de înregistrare. De asemenea, numărul de înregistrare a gospodăriilor țărănești (de fermier) va fi substituit cu numărul de identificare de stat (IDNO).
Totodată, în scopul gestionării conforme a datelor privind gospodăriile țărănești (de fermier) înregistrate până la 1 ianuarie 2023, va fi atribuit gratuit un număr unic de identificare de stat.
O altă prevedere a proiectului se referă la substituirea termenului de conducător al gospodăriei țărănești (de fermier) cu cel de administrator.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!