Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a fost revocat din funcție. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 81 de deputați.
Revocarea din funcție a guvernatorului BNM a fost propusă după audierile organizate de Parlament cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. În document se constată „activitatea insuficientă și defectuoasă a Băncii Naționale a Moldovei în contextul auditului proceselor și persoanelor implicate în dosarul «Frauda Bancară»”. Totodată, în proiectul de hotărâre se stipulează că guvernatorul BNM, Octavian Armașu, nu a îndeplinit condițiile de exercitare a atribuțiilor stabilite în legislație.
Tot în cadrul ședinței plenare de astăzi a fost adoptat un proiect de hotărâre, elaborat de Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care prevede că activitatea instituțiilor responsabile de procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar este una ineficientă și insuficientă.
Respectiv, aceste instituții vor prezenta, în termen de trei luni, în plenul Parlamentului, acțiunile întreprinse pentru a recupera prejudiciile din frauda bancară și acțiunile ulterioare în vederea îmbunătățirii procesului de recuperare.
Otavian Armașu a preluat funcția de guvernator în data de 30 noiembrie 2018. Înainte de numirea la BNM a ocupat funcția de ministrul Finanțelor în guvernul Filip.
Parlamentul l-a numit pe Armașu în funcția de guvernator al BNM, după ce Sergiu Cioclea și-a prezentat demisia, invocând motive personale.
În 2022, Octavian Armașu a ridicat un venit de 1,9 milioane de lei, ceea ce reprezintă 163,5 mii de lei lunar. Totodată, a încasat și 25,3 mii de lei din dobânzi. Familia Armașu 178 de terenuri agricole, un apartament de 100 de metri pătrați, care costă 2,7 milioane de lei.
Totodată, soția guvernatorului are trecut pe numele ei o vilă de 92,7 metri pătrați, estimat la 280 de mii de lei, iar în conturile de la bănci declară 170 de mii de euro și peste jumătate de milion de lei.
Menționăm că au avut loc audieri privind evoluția dosarului „Furtul miliardului”. Reprezentanții Centrului Național Anticorupție, ai Serviciului de Informații și Securitate, ai Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, ai Băncii Naționale a Moldovei au prezentat informații despre progresul înregistrat în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar.
Totodată, responsabilii au răspuns la întrebările deputaților la acest subiect. Tot astăzi, reprezentanții Procuraturii Generale au prezentat informații la acest subiect, într-o ședință închisă organizată de Comisia economie, buget și finanțe și Comisia juridică, numiri și imunități.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!