В Молдове

Igor Grigoriev: ”A avut loc o majorare de 5-7%, însă mi-e teamă că aceasta se va repeta”

Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere “Agrocereale” a participat la forumul regional desfășurat la Odessa, unde s-a discutat în special despre tendințele regionale, dar și cele mondiale de creștere a prețurilor la cereale. În contextul scumpirii prețului la pâine care a avut loc săptămâna trecută, i-am solicitat părerea vizavi de situația reală din țară în ceea ce privește cantitatea de grâu recoltată în acest an, dar și majorările care deja au avut loc.

Relațiile cu oficialii din Ucraina se intensifică, mai ales că tot în acest an, în urma unui forum la Odessa, Ucraina a oferit 20 mii de autorizații portuare pentru exportatorii din Moldova.

”Am revenit de la Odessa, unde am participat la un forum regional al grânelor, cât și al transporturilor maritime și navale, unde am avut ocazia să discut cu Nicolai Gorbaciov, președintele Asociației de cereale din Ucraina, cât și cu vice-ministrul de infrastructură, Iurii Vascov, co-președinte al comisiei mixte moldo-ucrainene. Problema anulării totale a autorizațiilor pentru noi am solicitat-o în această vară, când am discutat intens referitor la eliberarea autorizațiilor portuare pentru Moldova, când am reușit să obținem cele 20 mii de autorizații portuare pentru exportatorii de cereale din Moldova. Acum tematica forumului a fost alta, chiar am aflat multe informații interesante despre  tendința de creștere a suprafețelor de grâu. Nicolai Gorbaciov, președintelui Asociației Ucrainene de Cereale este și un mare jucător pe piața de cereale din Ucraina, exportă cereale în cantități semnificative, cunoaște destul de multe. El a făcut o analiză detaliată a Ucrainei, din 2008 producția globală de cerealiere din Ucraina a crescut de la 40 milioane până la 110 milioane în 2021, toată această cantitate fiind consumată în special de piața asiatică” a declarat președintele Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere “Agrocereale”.

Întrebat ce părere are despre prețurile care au fost recent majorate la pâine, Igor Grigoriev ne-a comunicat că există probabilitatea ca scumpirile la pâine în Moldova să se repete.

”Autoritățile nu vor să recunoască, însă acest lucru este inevitabil, a fost tărăgănată scumpirea de situația politică din țară, altfel încă din primăvară prețurile urmau să crească. Există câțiva factori care influențează scumpirile, primul este factorul energetic, prețurile la energia electrică pe piața regională, dar și mondială sunt în creștere. Prețul la gaz este la fel în creștere, vedem că și prețul la petrol urcă, este o tendință mondială.Al doilea factor este formarea prețului mondial la cereale, pentru că tendința este spre majorare. Da, în regiunea Mării Negre avem roadă record în acest an, în țara noastră, dar și în țările vecine, România și Ucraina la fel, însă în țările care au o puternică influență pe piața mondială, precum Canada, SUA, Brazilia, Australia,Rusia, se atestă o micșorare a roadei cu 10%. Plus, calitatea grâului în aceste țări este net inferioară, prin urmare prețurile la grâu pe piața mondială sunt în creștere.Prețul în Moldova se formează ținând cont de prețurile la nivel mondial, din cotațiile de la bursele internaționale și regionale. Al treilea factor reprezintă ingredientele și alte produse utilizate pentru ambalarea pâinii, care nu se produc la noi și se importă, prin urmare prețul la acestea la fel sunt în creștere.Acum a avut loc o majorare de 5-7%, însă mi-e teamă că va urma o dublare a acestor majorări ” a menționat Igor Grigoriev.

Totuși soluții există întotdeauna, cel puțin președintele Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere “Agrocereale” susține că guvernul este obligat să ia măsuri pentru a stopa majorările.

”Statul ar putea interveni pentru a face o compensare din rezervele de stat, o subvenționare, dar nu știu dacă cei din actuala guvernare vor recurge la aceste măsuri. De fapt le-am sugerat recent la dezbaterile publice că pentru a dezvolta economia de piață, sunt necesare mecanisme eficiente pentru a micșora povara fiscală a agenților economici. Depinde foarte mult de atitudinea și reacția de intervenție la timp a instituțiilor competente din țară, rămâne să vedem cum vor acționa” a coinchis Igor Grigoriev.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!