Agricultorii sunt mulțumiți de roadă bogată, în schimb, din motiv că umiditatea este ridicată, porumbul nu poate fi recoltat în anumite zone ale țării, aflându-se deocamdată în câmp. Unica șansă ar fi recoltarea și transportarea la uscătorii, care sunt destul de aglomerate în această perioadă. Pe de altă parte, Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere “Agrocereale” susține că datorită faptului că anul 2021 este unul generos, cu recolte înalte și în contextul oferirii din partea Ucrainei unor autorizații suplimentare, exporturile de cereale din Moldova se desfășoară fără probleme.
”Un an foarte roditor, avem peste 4 milioane de cereale, dintre care 60 -70 % vor fi exportate. Până în primăvara anului 2022, exportul va decurge firesc, mai ales că am primit vești bune, după vizita la Kiev a vicepremierului Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale. Ucraina a dat curs solicitării noastre de a suplini cota de autorizații pentru transportul de marfă. Ne sunt alocate suplimentar 3 mii de autorizații de tip tranzit/bilaterale și 2 mii de autorizații portuare. Acest lucru înseamnă încă 2000 de camioane, adică se va mări exportul cu circa 50 mii tone, acoperim luna decembrie fără îndoială și continuăm activitatea în noul an. Iar săptămâna viitoare, în perioada 6-7 decembrie 2021, se va întruni comisia mixtă moldo-ucraineană în domeniul transportului rutier internațional, la care vor fi discutate un șir de subiecte actuale pe domeniul transportului rutier, inclusiv condițiile implementării unui regim liberalizat de transport de marfă. Am rugat să fim prezenți și noi la această ședință. Totodată avem rezultate bune la Calea Ferată, noul director Oleg Tofilat, care este în funcție de numai 6 luni, datorită conlucrării constructive cu Asociația noastră, au fost obținute cifre impresionante, în perioada lunilor iulie- octombrie, față de anii 2018-2019, avem exporturile dublate în acest an. Cu alte cuvinte, pe parcursul celor 4 luni, iulie- octombrie 2021, avem exportate pe calea ferată 417 mii tone, comparativ cu 215 mii tone în 2018 și 229 mii tone în 2019. Dar aici vorbim fără luna noiembrie, care posibil va depăși orice așteptări, va fi înregistrat un nou record. Cred că aceste rezultate au putut fi atinse pentru că există o relație de colaborare bună cu Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, personal cu domnul Spânu, dar și cu domnul Oleg Tofilat și întreaga echipă nouă de la Calea Ferată” a declarat Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere “Agrocereale”.
Întrebat care este situația actualizată despre recoltarea porumbului și care este reacția producătorilor agricoli, Igor Grigoriev, a menționat că orice problemă poate fi rezolvată mai simplu, dacă se păstrează calmul și se caută soluții reale.
”Problema recoltării porumbului este destul de serioasă, dar important să fie găsite soluțiile potrivite și să nu se genereze situații de panică. Mulți producători deja după situația din acest an, intenționează să construiască uscătorii, un lucru benefic pentru țara noastră. Avem roadă bogată și la grâu, am recoltat peste 1,5 mln tone, și la floarea soarelui, peste 800 mii tone, iar la porumb se aşteaptă peste 2,5 mln tone de porumb. Cred că în jur de 35% deocamdată se află încă pe câmp. Umiditatea este foarte mare, prin urmare toată recolta va trebui uscată, iar cantitatea este într-adevăr una record, toate câmpurile au oferit câte 12-13 tone de porumb la hectar. Nu s-a mai văzut așa roadă precum în acest an, dar vor fi costuri suplimentare pentru agricultori pentru că această roadă trebuie transportată la uscătorii. Toate elevatoarele sunt pline și la toate procesul de prelucrare și de uscare este în desfășurare. Din păcate, avem puține uscătorii moderne de cereale, mai multe sunt vechi și cu capacități mici. Dar cu răbdare, toți producătorii vor reuși să recolteze porumbul în totalitate, să-l usuce și să-l depoziteze corespunzător până la vânzare. Desigur aceste cheltuieli de uscare nu au fost preconizate, dar în agricultură mereu apar situații care implică adaptarea la condițiile meteo, iar agricultorii noștri dau dovadă de înțelepciune permanent. Preţurile la porumb la bursele internaţionale sunt destul de avantajoase, cred că producătorii de porumb din Moldova nu vor avea de pierdut, chiar și cu acele cheltuieli necesare pentru condiționarea culturii la uscătorii” a subliniat Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere “Agrocereale”.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!