După reintroducerea scutirii taxei pe valoare adăugată (TVA) la importul de tractoare agricole de peste 160 kW, dealerii de utilaje agricole semnalează o nouă problemă. Este vorba despre hedere, părțile componente ale combinelor de cereale, pentru care nu se mai aplică scutirea de TVA la import.
Ca si în cazul tractoarelor agricole, aceasta se întâmplă în condițiile în care au intrat în vigoare noile prevederi prin care Nomenclatura Combinată a mărfurilor Republicii Moldova a fost racordată la ediția a VII-a Sistemului Armonizat de descriere și codificare a mărfurilor, fără a introduce modificările respective și în Codul Fiscal.
Astfel, la data de 19.03.2024, Serviciul Vamal a emis un ordin cu privire la aprobarea Regulamentului privind clasificarea anumitor mărfuri în Nomenclatura combinată a mărfurilor, care a intrat în vigoare odată cu publicarea acestuia în Monitorul Oficial din 28 martie 2024.
Odată cu acest ordin, importatorilor de hedere li se comunică că atribuirea poziției tarifare 84335985 (care se regăsea în Nomenclatura Combinată a mărfurilor Republicii Moldova până la racordare) este eronată, mărfurile date fiind clasificate la subpoziția 90000 pentru care nu se mai aplică scutirea TVA.
Ce spun autoritățile
Contactat de AGROEXPERT, Șeful Direcției Politici în Domeniul Vegetal, Grigore Baltag, ne-a declarat că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a emis un aviz în adresa Ministerului Finanțelor.
„Situația este similară ca și în cazul importului de tractoare agricole. În prezent, noi am făcut un aviz referitor la modificările Codului Fiscal, unde am introdus necesitatea scutirii de TVA pentru hedere, tractoare cu șenile, platformele mecanice de cules fructele. Totodată, noi am mai propus să fie scutite de TVA la import și semințele de in și muștar. Așteptăm răspunsul colegilor de la Ministerul Finanțelor. În discuții cu fermierii am descoperit că nici semințele de dovleac nu sunt scutite de TVA la import și lucrăm la acest aspect”, a menționat Grigore Baltag.
Am contactat și reprezentanții Ministerului Finanțelor, însă deocamdată nu am primit un răspuns.
Precizăm că, la data de 12 ianuarie 2024, în Monitorul oficial a fost publicată și a intrat în vigoare Legea nr. 435 din 28.12.2023 pentru modificarea Legii nr. 172/2014 privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor, elaborată în vederea diminuării taxei vamale la importul unor poziții a materiei prime.
Ulterior, Codul Fiscal, art.103 alin.(1) pсt.271) a fost modificat printr-un amendament în Parlamentul Republicii Moldova prin care s-a anulat acciza la importul tractoarelor agricole şi forestiere de peste 160 kW. Modificările nu au fost făcute și în cazul importului de hedere, pentru care se aplică TVA.