В Молдове

Importul de mărfuri în R. Moldova: Din UE au crescut, din CSI au scăzut

Автор: AgroExpert
import mărfuri Moldova - agroexpert.md

În primele șase luni ale anului 2023, importurile de mărfuri ale Republicii Moldova au înregistrat 4371,6 milioane de dolari. Comparativ cu perioada similară din anul 2022, exporturile s-au diminuat cu 10,9%, arată datele publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

Totodată, importurile de mărfuri în Republica Moldova au înregistrat o scădere în luna iunie 2023, ajungând la 665,2 milioane de dolari, ceea ce constituie o reducere de 6,2% față de luna mai 2023 și o diminuare de 13,4% comparativ cu iunie 2022.

Potrivit BNS, cea mai mare parte a importurilor de mărfuri în perioada ianuarie - iunie 2023 au fost realizate prin mijloacele de transport rutier, reprezentând circa 77% din totalul importurilor. Acestea au fost urmate de instalații fixe de transport (peste 8%), transportul maritim (circa 7%), transportul feroviar (cu puțin peste 4%), transportul aerian (aproape 2%), autopropulsia (aproximativ 1%) și expedierile poștale (0,1%).

Importurile de mărfuri din țările Uniunii, în primele șase luni ale anului 2023, au însumat 2.113,5 milioane de dolari, în creștere cu aproximativ 6% față de aceeași perioadă din 2022. Aceste importuri au reprezentat circa 48% din totalul importurilor, înregistrând o creștere de 2,4 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului precedent.

În același timp, importurile de mărfuri din țările Comunității Statelor Independente (CSI) în primele șase luni ale anului 2023 au înregistrat o scădere semnificativă, ajungând la 889,8 milioane de dolari, ceea ce reprezintă o diminuare de aproape 23% față de aceeași perioadă din 2022. Aceste importuri au reprezentat circa 20% din totalul importurilor, în scădere cu 6,1 puncte procentuale față de anul anterior, se arată în informațiile publicate de Biroul Național de Statistică.

Printre țările de origine ale importurilor de mărfuri în primele șase luni ale anului 2023 s-au regăsit România (peste 15% din totalul importurilor), Ucraina (13%), China (circa 10%), Turcia (peste 8%), Germania (7%), Italia (cu puțin peste 5%), Federația Rusă (4,5%) și altele. 

Aceste modificări în structura importurilor au avut un impact semnificativ asupra evoluției economice a țărilor în primele luni ale anului 2023, subliniind modificări în comerțul exterior și relațiile economice cu partenerii internaționali.

Comparativ cu perioada similară din anul 2022, în ianuarie-iunie 2023, s-au majorat importurilor provenite din Ucraina, Turcia, China, Grecia, Kazahstan, Germania, Slovacia, Japonia, Israel, Bulgaria, etc. În același timp, s-au redus importurile provenite din Federația Rusă, România, Belarus, Statele Unite ale Americii, Uzbekistan, India, Pakistan, Coreea de Sud, atenuând creșterea pe total importuri cu 12,2%.

În ianuarie-iunie 2023 comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2022 s-au majorat importurile de produse petroliere, legume și fructe, uleiuri esențiale, cafea, ceai, cacao, condimente și înlocuitori ai acestora, băuturi alcoolice și nealcoolice, îngrășăminte minerale sau chimice, pește, produse lactate și ouă de păsări.

Totodată, s-au diminuat importurile de gaz, grăsimi și uleiuri vegetale fixate, brute, rafinate sau fracționate, semințe și fructe oleaginoase, carne și preparate din carne.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!