Anul 2023 ar putea să fie și mai dificil din perspectiva prețurilor la gaze și electricitate. Contractul cu Gazprom rămâne total incert după deciziile unilaterale ale Gazprom de a reduce livrările agreate în contractul cu MoldovaGaz, cel mai probabil fiind perpetuată situația curentă în care tot gazul livrat de Gazprom merge în regiunea transnistreană în schimbul livrărilor de electricitate la preț optim, se arată într-o analiză Expert-Grup.
Potrivit economiștilor, aceasta înseamnă că în 2023, Republica Moldova va trebui să procure gaze naturale din surse alternative, cel mai probabil de la bursă. Problema este că pe fundalul sancțiunilor, prețul gazului urmează să se mențină înalt la burse, iar înmagazinarea va fi tot mai dificilă din motivul insuficienței spațiilor de stocare pe fundalul așteptărilor privind creșterea prețurilor din partea participanților la bursele internaționale.
„Consecutiv, și electricitatea ar putea să se scumpească, deoarece livrările de electricitate din stânga Nistrului nu acoperă nici pe aproape necesarul de consum din dreapta Nistrului, fiind necesare importuri de electricitate din Ucraina sau România unde prețul, din motive obiective, este mult mai mare. Pentru a face față acestor riscuri și provocări este crucială creșterea suportului financiar din partea statului și donatorilor pentru: promovarea eficienței energetice (în special în sectorul rezidențial, unde sunt cele mai mari pierderi și, respectiv, cel mai mare potențial de îmbunătățirea a eficienței energetice) prin crearea Fondului de Eficiență Energetică, încurajarea la scară mai mare a dezvoltării surselor regenerabile de energie, prin mecanisme de subvenționare; și fortificarea guvernanței și capacităților profesionale a Î.S. „Energocom” care urmează să continue procurările de gaze și electricitate de la burse internaționale în vederea diversificării livrărilor de resurse energetice”, susțin economiștii centrului.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!