В Молдове

În ce raioane sunt cele mai mari şi cele mai mici taxe locale

Автор: AgroExpert
taxe locale Fisc - agroexpert.md

Serviciul Fiscal de Stat a publicat deciziile privind cotele impozitelor și taxelor locale pentru anul 2023 aprobate de către autoritățile publice locale, argumentând prin necesitatea asigurării comodității contribuabililor, precum și facilitării accesului la informația din domeniul fiscal.

Potrivit Fiscului, informația respectivă poate fi găsită în meniul Legislație, pagina „Acte emise de către AAPL”, care este compusă din 3 rubrici, și anume:

  • Cotele impozitului pe bunurile imobiliare și impozitului funciar;
  • Cotele taxelor locale, cu excepția celor prevăzute la art.297 alin.(6) din Codul fiscal;
  • Deciziile AAPL privind cotele taxelor locale.

La primele 2 rubrici, informația este prezentată sub forma unor fișiere de tip Excel, iar la ultima au fost publicate copiile scanate ale deciziilor AAPL, sub forma unor arhive aferente fiecărui raion/municipiu.

De asemenea, se precizează că deciziile consiliilor locale din cadrul administrației publice locale privind aprobarea cotelor impozitelor și taxelor locale sunt publicate și în Registrul de stat al actelor locale: www.actelocale.gov.md

Totodată, Serviciul Fiscal de Stat menționează că responsabilitatea privind deciziile adoptate revine autoritățile publice locale.

Principala taxă locală

Potrivit Mold-street, doar la Taxa pentru amenajarea teritoriului toate primăriile au aprobate cotele acesteia, la restul cea mai mare parte din autorităţi nu au calculat şi nici nu au adoptat decizii.

 

Din documentul publicat de Fisc rezultă că cele mai mici taxe pentru amenajarea teritoriului se atestă la Pogoreni, Orhei şi Văsieni, Teleneşti – 30 lei pe an, şi la Chiţcanii Vechi, Teleneşti – 36 lei.

Cele mai mari taxe pentru amenajarea teritoriului sunt la Enichioi, Cantemir - 3.000 de lei pentru gospodările ţărăneşti care deţin mai mult de 201 hectare de teren agricol, 2.000 lei – pentru gospodările ţărăneşti care deţin între 101 şi 200 hectare de teren agricol şi 1.000 de lei pentru gospodările ţărăneşti care deţin între 51 şi 100 hectare de teren agricole.

O cotă de 1.200 lei a taxei pentru amenajarea teritoriului se atestă la Chirca, Anenii Noi şi la Congaz din UTA Gagauzia.

Taxă pentru parcare: un leu – în Drochia, 220 lei – la Comrat

Taxa pentru parcare, există doar în 60 de localităţi, iar cea mai mare este la Comrat – 220 de lei anual pentru fiecare metru pătrat. O cotă de 150 lei a taxei pentru parcare se atestă în satul Roşu din raionul Cahul şi de 100 de lei la Ştefan Vodă şi în satul Pojăreni, Ialoveni. Pentru comparaţie, la Chişinău taxa e de 33 de lei pe an.

În schimb, în comunele Baroncea şi Chetrosu din Drochia autorităţile au stabilit o taxă pentru parcare de doar un leu pentru un metru pătrat.

Taxa balneară există doar în 14 localităţi şi variază între 0,1% la Ialoveni şi 10% la Condriţa.

Tot la Condriţa se atestă şi cea mai mare cotă a taxei pentru cazare – 10% pe an, urmată de o duzină de localităţi (Edineţ, Donduşeni, Leova, Taraclia şi alte) cu o cotă de 7,5%. În schimb la Pojăreni, Ialoveni, aceasta e de 0,01%. De notat că o astfel de taxă există în 109 localităţi din Republica Moldova.

Taxa de 3.000% de la Coloniţa

O taxă record se atestă la aplicarea simbolicii locale în Coloniţa, Chişinău – de 3.000% pe an. În schimb, la Sângerei aceasta este la nivelul 0. De notat că doar 104 din cele 898 de primării au calculat şi aprobat o astfel de taxă.

Taxa de plasare (amplasare) a publicității (reclamei) există în 112 localităţi şi aici, la fel, găsim diferenţe uriaşe: de la 0,01% în Pojăreni, Ialoveni, la 1.500% în Cupcini, Edineţ.

248 de primării au calculat şi aprobat taxa de organizare a licitațiilor și loteriilor pe teritoriul unității administrativ-teritorile. Aici, cea mai mare parte din localităţi, au stabilit o cotă de 0,1% pe an, dar cea mai mică taxă o găsim la Gura Căinarului din Floreşti – 0,02%.

În schimb, în localităţi precum Fuzăuca şi Şestaci din raionul Şoldăneşti; Cupcui, Filipeni şi Hănăşenii Mari din Leova; Balabanu şi Vozneseni din Taraclia; Cioc-Maidan din UTA Gagauzia aceasta este de 600/1200% pe an.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!