Deșeurile de abator și alte tipuri de subproduse de origine animală nu vor mai fi aruncate în locuri neautorizate, ci vor fi prelucrate conform celor mai stricte rigori internaționale. În acest scop, va fi construită o fabrică de procesare a tuturor categoriilor de subproduse de origine animală, nedestinate consumului uman (SOA).
Complexul va fi dotat cu cele mai moderne sisteme de reducere a emisiilor de poluanți olfactivi, sisteme de tratare a apei și aerului, în conformitate cu cerințele standardelor internaționale.
Darea în exploatare se planifică pentru finele anului 2024.
Fabrica de procesare urmează a fi construită pe un teren de 2.5 ha aflat în gestiunea Întreprinderii de Stat „Stațiunea Didactică Experimentală Criuleni” și va prelucra toate categoriile de subproduse de origine animală, nedestinate consumului uman (SOA). În rezultatul procesării SOA se va obține făină de carne de oase și grăsimi animale.
Făina obținută din prelucrarea subproduselor din categoriile 1&2 va fi vândută fabricilor de ciment pentru utilizare în calitate de combustibil, în timp ce făina din subproduse de categoria 3 va putea fi folosită în producerea hranei pentru animale de companie.
Cel de-al doilea produs derivat, grăsimile, vor fi utilizate în calitate de biocombustibil în vederea generării aburului necesar pentru funcționarea fabricii, dar și pentru încălzirea întregului complex în sezonul rece. În acest fel se va reduce necesitatea folosirii de combustibili fosili și se va asigura autosuficiența complexului de procesare.
În prezent, în Republica Moldova nu există infrastructură care ar asigura prelucrarea tuturor tipurilor de subproduse de origine animală. Acestea sunt îngropate în sol, depozitate la gunoiști sau chiar ajung să fie aruncate în râuri. Eliminarea necorespunzătoare a subproduselor presupune riscuri pentru mediu, pentru animale și pentru oameni. Este vorba în primul rând de îmbolnăvirea oamenilor ca urmare a infestării pânzei de apă freatică, dar nu poate fi neglijat nici riscul de îmbolnăvire a animalelor care se hrănesc cu resturi de la groapa de gunoi și care pot deveni oricând vectori de transmitere a bolilor animalelor din gospodării și ulterior oamenilor.
Fabrica de procesare a subproduselor va soluționa și problema mirosului neplăcut provenit de la locurile de eliminare neautorizate, care apar din lipsa infrastructurii necesare de procesare.