Centrul Metodic pentru Învățământ de pe lângă MAIA va fi reorganizat prin transformare, în Instituția Publică „Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală”. Astfel, noua entitate din sfera de competență a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, va avea misiunea de a asigura dezvoltarea unor servicii de consiliere agricolă și rurală pentru necesitățile fermierilor, care să le permită accesul ușor la informații tehnico-economice, financiare, manageriale, programe de formare și programe de dezvoltare rurală.
Potrivit autorităților, acesta va avea drept funcții principale:
- acordarea de asistență consultativă fermierilor;
- formarea și perfecționarea sistematică a formatorilor pe domenii specifice pentru asigurarea sectorului cu consultanță și consiliere în funcție de nevoile și necesitățile fermierilor;
- analizarea și monitorizarea serviciilor de consultanță, instruirilor de formare a fermierilor și a cheltuielilor suportate;
- efectuarea studiilor și analizelor cu privire la impactul serviciilor de consultanță, instruirilor asupra dezvoltării agriculturii, în general, și a exploatațiilor agricole, în special.
De asemenea, în cadrul Centrului va fi instituit un Consiliul consultativ care va asigura legătura între organizațiile care au activitate de cercetare, dezvoltare și inovare în diverse domenii legate de agricultură și dezvoltare rurală, precum și între acestea și fermieri.
Autorii punctează că prin instituirea Centrului se urmărește dezvoltarea unor servicii de consultanță agricolă orientate pe nevoilor fermierilor care să le permită accesul ușor la informații tehnico-economice, financiare, manageriale, programe de formare și programe de dezvoltare rurală.
Beneficiarii serviciilor de consultanță vor fi:
- producătorii agricoli, în cadrul cărora se regăsesc mai multe grupuri țintă: micii producători care trebuie sprijiniți să treacă de la stadiul de agricultură de subzistență la statutul de fermă de tip familial cu caracter comercial; fermierii mijlocii care au potențial pentru dezvoltarea exploatației, adaptarea și diversificarea producției în scopul creșterii profitului; asociațiile și organizațiile profesionale ale agricultorilor care vor trebui să fie susținute în dezvoltarea strategiilor de marketing în funcție de cerințele pieței.
- populația rurală angajată în diverse activități generatoare de venituri.
Modelul utilizat în prezent de către Minister pentru asigurarea accesului fermierilor la servicii de extensiune rurală presupune selectarea de către acesta a unor operatori economici. De regulă, aceștia sunt organizații non-guvernamentale care se angajează să organizeze și să presteze serviciile de extensiune rurală unor grupe de fermieri.
Pentru prestarea serviciilor de extensiune rurală, operatorii economici contactează, la rândul său, consultanți individuali (profesori, cercetători și alții) care, nemijlocit, acordă consultanță fermierilor.
„Acest model a fost conceput pentru a evita problemele de coordonare și monitorizare a executării contractelor de achiziție a serviciilor, care pot fi generate de încheierea nemijlocită de către Minister a acestora cu consultanții individuali. Din lipsa de personal dedicat, Ministerul este în incapacitatea să coordoneze și monitorizeze prestarea acestor servicii de către consultanți individuali, numărul cărora a variat până la 36 de persoane” susțin autorii.
În urma analizei efectuate asupra modalității de executare a contractelor de achiziție a serviciilor de extensiune rurală s-a constatat că doar 25% din suma atribuită pe contract, operatorul economic o folosea pentru acoperirea costurilor legate de plata consultanților individuale.
Proiectul urmează a fi supus avizării de către Cancelaria de Stat, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Educației și Cercetării, Centrul Național Anticorupție.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!