În perioada 22–28 august, pe teritoriul Republicii Moldova nu au fost depisate cazuri de boli infecțioase.
În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor face apel către responsabilitatea publică, solicitând evitarea comerțului stradal ilicit și aplicarea cu strictețe a măsurilor necesare de precauție pentru a evita răspândirea bolilor cu risc de contagiozitate ridicat.
Numărul total de focare în funcție de boală/tip de boală și tara în perioada 22.08.2024 – 28.08.2024.
Amintim că, numărul cazurilor de pesta oilor și a caprelor a crescut semnificativ în România și Grecia. În acest context, AGROEXPERT a discutat cu directorul general adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Alexandru Manciu, despre riscul de infectare în Republica Moldova cu pesta micilor rumegătoare.
„La moment, inspectorii ANSA monitorizează atent situația din țara vecină. Totuși, în Republica Moldova, nu există nici un risc de infectare cu pesta oilor și a caprelor”, a declarat Alexandru Manciu.
Citește și: În România se extinde pesta micilor rumegătoare. Este risc pentru RM?
Ulterior, în urma izbucnirii multiplelor focare de Pestă a micilor rumegătoare în mai multe țări, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a aprobat un set de măsuri pentru a preveni răspândirea bolii în Republica Moldova.
Astfel, în perioada următoare, se restricționează temporar importul animalelor vii receptive la virusul Pestei micilor rumegătoare (ovine, caprine), cărnii, produselor și altor derivate obținute de la animale receptive la virusul pestei micilor rumegătoare, al ovulelor și embrionilor proveniți de la animalele nominalizate din țările sau regiunile nefavorabile la virusul pestei micilor rumegătoare, până la recăpătarea statutului de țară sau regiune liberă de virusul pestei micilor rumegătoare, conform prevederilor Codului de sănătate al animalelor terestre al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH).
Află și: RM restricționează importurile din cauza pestei micilor rumegătoare