În luna august 2022, comparativ cu luna august 2021, industria alimentară a înregistrat o creștere a producției cu 17,6% (ceea ce a generat creșterea indicelui general pe total industrie cu 3,6%), atenuând astfel tendințele de descreștere a producției în alte activități industriale, arată datele Biroului Național de Statistică.
Creșteri substanțiale s-au înregistrat la activitățile: fabricarea uleiurilor și grăsimilor vegetale și animale – de 12,2 ori (generând majorarea indicelui general pe total industrie cu 1,7%); prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor – cu 42,0% (+1,7%); producția, prelucrarea și conservarea cărnii și a produselor din carne – cu 9,6% (+0,7%).
În același timp, s-au înregistrat descreșteri ale producției industriale la fabricarea produselor lactate cu 7,0% (cauzând reducerea pe total industrie cu 0,2%); fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase – cu 4,5% (-0,1%).
Republica Moldova se confruntă cu problema acoperirii cererii interne de lapte. Acest lucru se datorează numărului redus de ferme. Or, autoritățile susțin că pentru a rezolva problema cu subvenționarea animalelor urmează să fie modificat regulamentul de subvenționare. Să fie acordați banii pentru fiecare litru de lapte în baza facturii fiscale.
„Noi avem 240 de ferme, dar ineficiența este cuvântul cheie. Nu poți ține un animal, care astăzi dă doar 12 litru de lapte și acest animal consumă 80% din ceea ce consumă un animal care dă 35 de litri de lapte. Vom analiza activitatea fermelor din Republica Moldova ca să putem subvenționa de ce are el nevoie fotovoltaice și animale de prăsilă”, declară ministrul Agriculturii; Vladimir Bolea.
Într-o ședință la Ministerul Agricultorii împreună cu crescătorii de animale s-a discutat situația din sectorul de producere și procesare a laptelui cât și mecanismul de subvenționare per litru de lapte, care conform estimărilor specialiștilor va impulsiona modernizarea fermelor și creșterea interesului fermierilor de a avea animale de rasă cu productivitate înaltă, să îmbunătățească calitatea genetică a animalelor. Acest lucru va permite acoperirea cheltuielilor de întreținere din contul laptelui vândut.
Totodată, pentru reducerea cheltuielilor , uneori exagerate, se cer măsuri de eficientizare energetică prin instalarea panourilor fotovoltaice, care pot reduce costul la energie de până la 40%. În condițiile creșterii prețurilor la sursele energetice o asemenea abordare este o decizie bună pentru orice afacere. A fost examinată și problema lipsei specialiștilor din domeniul zoo – veterinar, bazei tehnico - materiale slabă a laboratoarelor și insuficiența acestora.
Potrivit regulamentului de subvenționare, în prezent, ținând cont de faptul, ca sectorul zootehnic a fost declarat drept sector prioritar, au fost majorate investițiile în dezvoltarea acestuia, atât din partea agenților economici, cat și din partea FNDAMR. Pentru încurajarea fermelor zootehnice producătoare de lapte subvenția acordată se calculează în mărime de 50% din costul utilajului tehnologic, materialelor de construcție, conform devizelor de cheltuieli, dar nu mai mult de 7 mil. lei per beneficiar.
Costurile estimate pentru implementarea propunerii înaintate constituie cca 28 mil. lei anual, deoarece reieșind din prevederile proiectului Programului național de dezvoltare a sectorului Lapte, urmează ca în următorii 7 ani să fie înaintate 100 ferme de vaci specializate pentru producția de lapte, ceea ce ar constitui cca 14 ferme în fiecare an, iar în cazul majorării plafonului cu 2 mil. lei pe an anume pentru aceasta categorie de exploatații, rezultă o alocare suplimentară de cca 28 mil. lei din FNDAMR.
De asemenea, sunt compensate parțial în mărime de 50% pentru materialul seminal de taur, berbec, țap și vier, dar nu mai mult de 500 mii lei per beneficiar într-un an de subvenționare.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!