Dacă temperaturile scad sub valoarea de -3 grade, smochinii pot fi afectați de îngheț. De aceea, trebuie protejați de frig.
Smochinii se pot înveli doar atunci când toate frunzele au căzut. Asta înseamnă că smochinul a intrat în perioada de repaus vegetativ. Tot în această perioadă poți tăia ramurile bolnave sau cele uscate, scrie cumsa.
După asta, următorul pas va fi să legi ramurile cu o sfoară pentru a putea înveli smochinul mai ușor.
Pe lângă asta, experții recomandă să aplicăm un strat generos de mulci la nivelul solului, pentru a oferi protecție arbustului pe perioada sezonului rece.
Îți recomandăm să învelești smochinul folosind o folie microporoasă antiîngheț de tip agril, care te va ajuta să menții temperatura optimă, dar în același timp permite aerului să circule și astfel previi apariția mucegaiului.
O alternativă la folia microporoasă poate fi rogojină, însă dezavantajul este că aceasta poate mucegăi pe perioada iernii din cauza umidității. Dacă alegi să o folosești, asigură-te că ții apariția mucegaiului sub control și o acoperi cu o folie atunci când există precipitații.
Ideal este să lași partea de sus deschisă, fără să o legi. În acest mod, te asiguri că umiditatea și căldura excesivă pot fi eliminate. Partea de sus va fi acoperită cu o găleată din plastic și atunci când va fi foarte cald o poți da la o parte. Astfel, smochinul va fi protejat și de apariția bolilor fungice.
Totodată, când vine vorba de smochinii plantați în ghivece lucrurile sunt mult mai simple. Vei proceda la fel la început, adică vei aștepta până ce toate frunzele smochinului au căzut, adică până când a intrat în perioada de repaus vegetativ.
Ghiveciul poate fi depozitat în beci, într-un garaj sau într-un alt spațiu unde poate fi ferit de îngheț. Nu uita să îl uzi o dată pe lună, însă nu exagera cu cantitatea de apă.
Ghiveciul trebuie pus într-un loc cu temperaturi scăzute pentru că dacă va fi prea cald acesta va ieși din perioada de repaus vegetativ și noi frunze vor începe să crească.