Întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) din Republica Moldova vor avea posibilitatea să beneficieze de suport pentru ecologizarea afacerilor prin intermediul ”Programului de ecologizare a ÎMM”. O inițiativă în acest sens a fost abordată astăzi în cadrul unei sesiuni de informare a antreprenorilor, cu genericul ”Instrumentele de suport pentru ecologizarea ÎMM”, desfășurată de ODIMM, în contextul celebrării celor 14 ani de activitate în dezvoltarea sectorului IMM-urilor. În cadrul evenimentului au fost prezentate, antreprenorilor, componentele, perioada și posibilitățile de accesare a suportului pentru ecologizarea afacerilor.
În deschiderea evenimentului, directorul general ODIMM, Iulia Costin a subliniat faptul că aplicarea de către întreprinderile mici și mijlocii a modelelor de producție și consum durabil va contribui la eficientizarea utilizării resurselor, promovarea exporturilor și crearea noilor locuri de muncă.
“Companiile autohtone pot beneficia de suport pentru ecologizarea afacerilor prin intermediul ”Programului de ecologizare a ÎMM”. Totodată, ODIMM în colaborare cu UE și partenerii de dezvoltare: UNIDO, UNEP, OECD, Banca Mondială, Green for Grouth Found oferă pentru IMM un set de instrumente de suport pentru ecologizarea afacerilor în domenile implementării eco-inovațiilor, eficienței energetice și a resurselor” a spus Iulia Costin.
Prezentă la eveniment, Iuliana Drăgălin, Secretar de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a accentuat că ”Programul de ecologizare a ÎMM” este un instrument de susținere și dezvoltare a capacităților acestora pentru adoptarea practicilor de ecologizare a proceselor de producere și de prestare a serviciilor.
”Este în premieră când, în Republica Moldova, un Program de stat de suport pentru întreprinderi, derulează în scopul educării spiritului de a acționa economic în interesul mediului, prin utilizarea responsabilă a energiei, a resurselor de-a lungul lanțului valoric, precum și prin gestionarea materiei prime, reciclarea deșeurilor și reutilizarea acestora”, a punctat Iuliana Drăgălin.
În context, Secretarul de Stat al MEI, a făcut referință la proiectele investiționale, selectate urmare a primului apel, cu o valoare totală a investițiilor de 4,8 mln. lei și a finanțării nerambursabile în mărime de 2,5 mln. lei, și a subliniat contribuția acestora la implementarea priorităților trasate în Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030” și în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 2030 la care Republica Moldova a aderat.
Totodată, Iuliana Drăgălin, a menționat că ecologizarea ÎMM va oferi Republicii Moldova un șir de oportunități, astfel încât țara noastră să beneficieze plenar de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), precum și să atingă obiectivele de mediu ale Agendei 2030, adoptate de ONU în 2015, reiterând, cu această ocazie, disponibilitatea Ministerului Economiei și Infrastructurii în susținerea tendințelor și inițiativelor benefice mediului, economiei și societății, în general.
Boris Filipov, Manager de program, Dezvoltare economică și oportunități de piață în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a reiterat importanța adaptării noilor tehnologii prietenoase mediului.
“Este necesar ca IMM-urile să se adapteze noilor realități și să pună în aplicare noi tehnologii ecologice. Ele se pot confrunta cu constrângeri, cum ar fi lipsa de conștientizare, lipsa resurselor și expertizei, care s-au înrăutățit în această perioadă de pandemie, dar există o serie de programe de suport. Prin intermediul proiectului EU4Environment, sprijinim acțiunile guvernelor din țările Parteneriatului estic pentru a dezvolta politici și cadrul de reglementare pentru ecologizarea IMM-urilor. Există, de asemenea, alte proiecte finanțate de UE care sprijină transformarea ecologică. Poate părea provocator, însă eforturile în această direcție vor fi cu siguranță compensate, făcând IMM-urile mai competitive și mai rezistente la potențialele noi șocuri” a subliniat Boris Filipov.
Reprezentantul UNIDO, Tatiana Chernyavskaya a prezentat suportul în Republica Moldova de promovare și dezvoltare a capacităților antreprenorilor și specialiștilor în aplicarea eficienței resurselor și a producerii mai pure. Alex Leshchynskyy, din cadrul UNEP a informat mediul de afaceri despre asistența oferită în implementarea eco-inovațiilor în cadrul întreprinderilor. Companiile autohtone au fost îndemnate să acceseze formele de suport în funcție de prioritățile și specificul afacerilor pe care le gestionează.
Notă: Programul de Ecologizare a ÎMM a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova prin Hotărârea de Guvern nr. 592, din 27 noiembrie 2019, cu o perioadă de pilotare de 36 de luni, fiind implementat de ODIMM în colaborare cu Ministerul Economiei și Infrastructurii.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!