Репортажи

Ion Arman: ”Prețul la cartofi posibil va crește, depinde cum va fi roada, deocamdată e prea prematur să spunem”

Ion Arman din Corjeuți, raionul Briceni este un producător autohton cunoscut care cultivă diferite legume, însă cele mai mari suprafețe sunt cu cartofi, antreprenorul recoltează anual 6-7 mii tone. Ce soiuri de cartofi se cresc la Briceni, dar și ce probleme există în acest domeniu, ne-a povestit producătorul Ion Arman.

Soiurile de cartofi cultivate la Briceni sunt aduse din Olanda și Germania, de câțiva ani.

”Avem mai multe soiuri, de ani de zile tot experimentăm, însă de bază, de vreo 3 ani, avem 2 soiuri roșii Rodeo și Red lady, dar și 2 albe: Granada și Koroleva Anna. Sunt rezistente la îngheț și diferite boli, ușor de germinat și, desigur, cu randament bun. Mai creștem și ceapă, sfeclă roșie, morcov. Ba mai mult, pot să vă spun că deținem și o livadă de mere pe o suprafață de 105 ha, iar pe altele 200 ha cultivăm cereale: grâu, orz și porumb” ne-a povestit Ion Arman.

Am încercat să aflu părerea producătorului vizavi de roada anului 2021, în contextul ploilor abundente din ultima perioadă, dacă vor fi consecințe asupra prețului.

”Vedeți cum natura nu ne întreabă, anul trecut a fost secetă, fără irigare, era imposibil, iar anul acesta dimpotrivă, prea multe ploi. La noi grindină nu a fost, însă ploile au fost din abundență. Prețul posibil va crește, vom vedea cum va fi roada, deocamdată e prea prematur să spunem, nu ne putem referi nici la cantitatea roadei, nici la prețul care va fi. Prea multă apă în câmp, va cauza putrezirea legumelor, dacă vor continua ploile” a declarat Ion Arman.

Producătorul susține că în pofida faptului că soiurile de cartofi sunt aduse din UE, totuși produsul final crescut în Moldova nu poate exportat, astfel toată cantitatea este vândută în țară.

”Din păcate, chiar dacă sămânța este adusă din Olanda și din Germania, cartoful crescut în Moldova nu poate fi exportat decât în Rusia și pe viitor poate în România, deși nu prea ne primesc în UE. Noi am exportat numai 100-200 de tone de cartofi în Rusia, în rest am vândut doar în țară, livrăm angro. Din nefericire, toate lanțurile de magazine importă din străinătate cartofi, pe când cel produs în țară, de calitate superioară, nu are acces pe rafturi. Legea care obligă magazinele să expună pe raft 50% din produse autohtone deocamdată nu funcționează, în zadar a fost votată, dacă nu este aplicată. Interesele comerciale sunt altele, o să vă explic, la noi prețul a fost maxim 3-4 lei, dar în magazin? Consumatorul plătește 12 lei, uneori chiar 15 lei pentru a cumpăra cartoful de import sau cel produs în Moldova, dar comercializat de intermediari. Dar chiar și prin intermediari, consider că prețul nu ar trebui să depășească 5 lei. Noi mai vindem în piețele care au mai rămas, până nu vor fi închise și acelea. Primarul Ion Ceban a demontat toate gheretele din capitală, și cele dintre blocuri, unde se vindeau legume, acum consumatorul este obligat să meargă la magazin, unde se găsesc legume de import, nu cele autohtone. Și suntem țară agricolă, creștem de toate, dar se consumă aproape totul de import” a meționat Ion Arman.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!