Irina Chirilova, din satul Hîrtop, raionul Cimișlia - eroină în cadrul campaniei dedicate Zilei Internaționale a Femeilor din Mediul Rural. Femei care știu să viseze și să creadă în propriile forțe, femei care nu se opresc în fața greutăților, femei care pot motiva și care știu exact ce vor și care nu dau mâinile în jos, iar Irina este una dintre ele.
A fost plecată o perioadă peste hotare, în căutarea unei vieți mai bune, dar depărtarea și dorul pentru fiica rămasă acasă, a ținut-o conectată de realitatea din Republica Moldova. Din momentul în care a părăsit țara, a știut că vrea să revină cât de curând și să se dezvolte aici, alături de familia ei. Distanța a fost mai ușor de suportat datorită faptului că era cu soțul alături, dar chiar și așa, fiecare zi de muncă era o provocare pentru ei, care s-a transformat într-un scop, acela de a se întoarce la baștină și de a lansa o afacere a lor. Iar în 2020 această misiune a fost realizată când au cumpărat prima vacă. Animalul era mai mult pentru necesitățile familiei, treptat și cu răbdare, au început a aduna animalele, iar astăzi ferma lor numără 60 de capete.
„Ideea de a ne construi o fermă a fost a mea și a soțului. De mult timp ne gândeam să facem ceva în Moldova. Ne doream să muncim pentru noi, dar nu pentru altcineva. În Israel am fost plecați și eu și soțul. Soțul a stat 5 ani, iar eu 3 ani și jumătate”.
Propria afacere înseamnă multă responsabilitate și muncă zilnică. Dar așa cum sunt îndrăgostiți de activitatea pe care o au, nu recunosc termenul de ”oboseală”. Totuși, cele patru mâini nu le sunt de ajuns pentru a avea grijă de atâtea animale, așa că au angajat doi oameni.
Irina spune că deși au muncit ambii peste hotare, banii pe care i-au adunat le-a ajuns doar pentru a-și cumpăra pământul pe care au construit ferma. Iar pentru a procura animalele, au fost nevoiți să ia un împrumut de la bancă.
„Ferma am ridicat-o din talpă, pe cei 20 de ari pe care i-am luat din banii munciți. Nimeni nu ne-a ajutat, noi singuri am făcut tot, și abia în această vară am terminat construcțiile. Părinții nu ne pot ajuta. Ne descurcăm așa cum putem”.
Dincolo de problemele pe care le întâlnește, tânăra familie este plină de optimism, energie și credință că viitorul va fi unul favorabil. Deși este realistă și conștientizează că începuturile niciodată nu sunt simple.
„Ne dorim să ne dezvoltăm, nu ne oprim aici, am investit bani, trebuie să muncim. Nu îmi pară rău de ceea ce am făcut până acum. Niciodată nu regret deciziile pe care le iau. Ce număr exact de bovine ne dorim să avem? Încă nu știm, încăperea are capacitatea de 80 de capete. Dar vedem!”
Când au început să construiască ferma, au întâmpinat o mulțime de probleme birocratice, care a îngreunat procesul de obținere a documentelor necesare „Nu am simțit să fiu discriminată. Doar am avut multe piedici de la cei in jur, chiar și la procurarea bovinelor. Apoi nu ne permiteau să scoatem bovinele să pască pe pășune. Însă noi nu ne-am descurajat, dar ne-am ambiționat și am mers peste toate greutățile. Scopul nostru a fost mult mai important decât dificultățile, ne doream să avem propria fermă și am reușit să o construim” .
Chiar dacă sunt de puțin timp în businessul agricol, Irina a înțeles că entuziasmul și pasiunea pentru ceea ce faci, te poate propulsa înainte și atunci când parcă soluții nu sunt.
„Dacă iubești ceea ce faci, mergi înainte foarte bine și ușor. Într-un fel, eu sunt deprinsă cu munca. Dimineața, când mă trezesc, gândul meu e la fermă. Trebuie să mă duc să văd ce e acolo. Asta e ca și cum ai o casă plină de copii și trebuie să ai grijă de ei”.
Când au ajuns la un nr de 20 de animale, au semnat un contract cu o fabrică de procesare a laptelui.
„Dăm laptele peste o zi, iar timp de vară reușeam să adunăm o tonă de lapte. Evident, că începând cu sezonul rece, volumul scade, până la 500 de litri.”
A ales să locuiască în sat pentru că mereu i-a plăcut viața din mediul rural, mai ales că doar aici este înconjurată de familie și prieteni.
„Iubesc viața de la țară, sunt deprinsă cu lucru pe care îl am zi de zi. Nu văd nimic greu, cine vrea să facă o să muncească și o să aibă rezultate”
Irina este convinsă că femeile care știu foarte bine ce vor, își pot construi calea, indiferent de unde s-ar afla – la oraș sau la sat
„Dacă vrei să faci o afacere, nu trebuie să asculți ce zice lumea. Mergi mai departe, indiferent de situație. Mie tot mi s-a întâmplat că oamenii să vină cu sfaturi negative. Dar, dacă vrei să faci ceva, trebuie mult să muncești, trebuie răbdare. Nu-i așa de ușor, mai ales cu documentele. Tot se face, credeți-mă, doar, trebuie să ai dorință”.
Federația Agricultorilor din Moldova ”FARM” prin aceste istorii motivaționale, se alătură campaniei #FoodHeroes lansată de Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentație și #We Effect Europe Region
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News latter!