В мире

Italia restricționează Nutri-score, sistemul de etichetare promovat de Franța

nutri Italia Franța - Agroexpert.md

Italia promovează un sistem propriu, Nutrinform, bazat pe redarea grafică a unor baterii, care informează despre conținutul de nutrienți într-un produs.

Numeroase țări au adoptat deja sistemul francez, Nutri-score, bazat pe semnalizarea simplă, prin culori.

Autoritatea italiană pentru concurență, AGCM, a anunțat recent că Nutri-Score nu poate fi utilizat în Italia fără anumite avertismente pentru consumatori și a obligat Carrefour și alți distribuitori care folosesc eticheta nutrițională franceză să o retragă de pe produsele italienești cu Denumire de Origine Protejată și Indicație Geografică protejată, notează lanțulalimentar.ro.

AGCM a comunicat că Nutri-score ar putea induce în eroare consumatorii cu privire la alegerile alimentare, prin clasificarea arbitrară a alimentelor, cu o „prejudecată care nu stimulează consumatorul să facă o evaluare adecvată pentru a urma o dietă utilă pentru satisfacerea aportului zilnic  de nutrienți”.

 „Atâta timp cât nu există o legislație europeană în acest sens”, a spus Autoritatea de Concurență, „nu poate fi preferată o metodă de etichetare față de alta. Cei care doresc să folosească Nutri-score trebuie deci să precizeze că sistemul de tip semafor este dezvoltat pe baza unui algoritm și pe evaluări științifice nerecunoscute și împărtășite universal.”

„Cei care folosesc Nutri-score trebuie să precizeze și că acesta nu ține cont de nevoile și profilul nutrițional al individului; că are legătură cu 100 de grame de produs și nu cu o porție de consum”, a adăugat Autoritatea Antitrust.

Față de decizia Autorității, Carrefour Italia a declarat că „nu va aplica eticheta Nutri-score pe produsele cu etichetă proprie comandate de Carrefour Italia furnizorilor săi și comercializate în Italia sau în străinătate, pe produse DOP sau IGP, pe produse din tradiția gastronomică italiană ( mezeluri, brânzeturi, ulei de măsline), indiferent de locul de producție (Italia sau în străinătate) și pe produsele sub marca Terre d’Italia.”

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку