В Молдове

Iulia Costin: ”ODIMM va lansa încă 5 programe noi, în 2021”

ODIMM are menirea de a promova dezvoltarea antreprenoriatului autohton, prin intermediul celor 10 programe naționale desfășurate chiar și pe timp de pandemie.Cum a fost anul 2020 pentru echipa ODIMM, dar și ce activități sunt preconizate pentru 2021, am discutat cu directoarea instituției, Iulia Costin.

Cum ați depășit perioada anului 2020, restricțiile impuse au blocat activitatea instituției sau ați reușit totuși să desfășurați programele de suport educațional și financiar ?

Să știți că anul 2020 a fost unul destul de dificil și pentru echipa ODIMM, însă am încercat telefonic și online să fim alături de antreprenorii care au avut mare nevoie de susținere. Unii erau debusolați, la debutul pandemiei, chiar intenționau să abandoneze activitățile, însă noi am intervenit și i-am încurajat. Am prelungit consultările cu mediul de afaceri, au fost zeci de apeluri telefonice, dar am reușit să ne îndeplinim obiectivele planificate. Dacă este să vorbim în cifre, prin intermediul celor 10 programe naționale, în anul 2020, ODIMM a aprobat 924 de proiecte investiționale în sumă de circa 133 mln. lei, prin intermediul programelor: Pare 1+1, Femei în afaceri, Start pentru Tineri, Digitalizarea IMM. În domeniul agricol, au fost demarcate 200 de proiecte investițioanle.

Ați menționat Digitalizarea IMM, un proiect destul de ambițios, în contextul  pandemiei, când ÎMM din Republica Moldova au fost puse în impas, cu constrângeri severe pe partea de cerere și ofertă. La care etapă este acest program ?

Impactul asupra ÎMM este unul esențial, mai ales în contextul în care din cele cca. 98% de ÎMM cca. 75% sunt microîntreprinderi care nu au cunoștințele și resursele, inclusiv financiare, necesare unei ajustări rapide la condițiile noi de pe piață.  Totodată, conform ultimelor sondaje, 80,7% dintre gospodării au asigurat accesul la internet, iar mai puțin de 17% dintre IMM-uri au integrat cu succes tehnologii digitale în activitatea lor, fapt ce reprezintă un potențial neexploatat pentru ÎMM din Republica Moldova, dar și o necesitate urgentă de adoptarea a practicilor de digitalizare. Ne propunem să dezvoltăm abilitățile digitale ale antreprenorilor privind oportunitățile e-comerț și conversie a vânzărilor produselor finite prin instrumentele de e-comerț, inclusiv și facilitarea accesului lor pe piețele interne și externe.

Dacă să ne referim la Programul ”Start pentru Tineri”, lansat în 2016, cum s-au manifestat tinerii în anul 2020, au avut curaj să lanseze afaceri ?

Tânăra generație este o prioritate pentru noi, iar Programul „Start pentru tineri: o afacere durabilă la tine acasă” a fost lansat anume pentru a stimula spiritul antreprenorial în rândul tinerilor și a încuraja inițierea afacerii, în special în zonele rurale, prin facilitarea accesului la resurse financiare, instruire, consultanță și mentorat în gestiunea și extinderea afacerii. Programul vine să complimenteze spectrul de instrumente de suport existente, dedicate tinerilor, în scopul facilitării inițierii și dezvoltării afacerilor, astfel, contribuind la menținerea tinerilor în țară, crearea locurilor de muncă și dezvoltarea socio - economică a localităților rurale. În cadrul programului sunt prevăzute 2 etape de formare antreprenorială și etapa de finanțare. Astfel, pe parcursul desfășurării Programului, în cadrul primei etape „Identificarea ideilor de afaceri – Hackathon” au fost realizate 25 de hackathoane în toate regiunile țării, cu înrolarea a 670 de tineri în procesul de generare și identificare a celor mai viabile și inovatoare potențiale idei de afaceri. În cadrul Etapei a II-a „ Formare antreprenorială”, 645 de tineri au fost instruiți în domeniul antreprenorial și ghidați în procesul de elaborare a proiectelor investiționale. În urma desfășurării Concursului de proiecte din cadrul Etapei a III-a „Finanțare afacerilor” investiționale 240 proiecte investiționale aprobate spre finanțare. Este de menționat că din totalul proiectelor investiționale:113 afaceri sunt administrate de către femei, 25 afaceri sunt create de către tineri defavorizați. În urma implementării proiectelor investiționale vor fi create circa 551 de locuri de muncă. Suma granturilor aprobată spre finanțare este de 38,71 mln. lei, iar volumul investițiilor preconizat în economie este în valoare de 66,31 mln lei. În anul curent, s-au înregistrat la Program peste 600 de tineri

Care sunt sumele oferite în cadrul programului ”Start pentru tineri”?

În cadrul Programului respectiv, tinerii pot beneficia de suport financiar prin accesarea suportului financiar „Business Voucher” în valoare maximă de 10 mii de lei pentru dezvoltarea afacerii sau perfecționarea aptitudinilor tinerilor în domeniul ales. Și bineînțeles, granturile cu valoare maximă de 180 000 lei/beneficiar. Majoritatea tinerilor accesează suma grantului maximă și ulterior își dezvoltă afacerea prin accesarea altor Programe de suport, implementate de către ODIMM. Dar, sunt și proiecte mai mici care solicită finanțare nerambursabilă de circa 50 -100 mii lei. Ulterior noi încercăm să facem legătură între beneficiarii noștri cu companiile mari existente din țară, pentru a stabili colaborări care pot da roadă la alte afaceri.

În ce domenii au ales cel mai des tinerii să dezvolte afaceri?

Cele mai multe proiecte sunt dezvoltate în domeniul prestării serviciilor , circa 41% (servicii de recreere și agrement, servicii educaționale pentru copii; asistență medicală stomatologică; servicii cadastrale și de evaluare; producție cinematografică; întreținerea și repararea autovehiculelor; servicii de curățenie; servicii taxi; spălătorie auto ecologică mobilă; prestarea serviciilor de manipulare a încărcăturilor; servicii de design specializat; servicii de proiectare și imprimare a produselor din material plastic; prestarea serviciilor în domeniul construcțiilor.

  • 37% din companii activează în domeniul industriei prelucrătoare (fabricarea articolelor din textile; broderie; fabricarea pâinii și a produselor de patiserie; procesarea și ambalarea mierii de albini; producerea băuturilor răcoritoare artizanale; producerea produselor alimentare (bulionului lichid); ambalarea brânzei de oi; producerea cărămizilor; meșteșugărit; colectarea și reciclarea deșeurilor; prelucrarea lemnului și fabricarea articolelor din lemn; fabricarea jucăriilor pentru copii; producerea lumânărilor decorative; producerea stupilor și nucleelor din Poliuretan; producerea pastei de zahăr pentru epilare; etc.);
  • 22% - agricultură și zootehnie (cultivarea levănțicăi; cultivarea cerealelor; cultivarea fructelor sămânțoase și sâmburoase; creșterea legumelor în seră; cultivarea cartofilor; plantație de usturoi; plantarea unei livezi de măr; fermă de iepuri; fermă de porcine; fermă de vaci; producerea și colectarea produselor apicole; creșterea peștelui sau acvacultura; creșterea prepelițelor pentru carne și ouă; etc.).

Este de evidențiat spiritul inovator și ingeniozitatea ideilor de afaceri depuse, cum ar fi: producerea paharelor comestibile, activități de prelucrare și colectare a deșeurilor, fabricarea chiuvetelor din lemn, confecționarea jucăriilor textile personalizate, creșterea micro plantelor, creșterea somonului african, fabricarea jucăriilor educative din lemn personalizate, producerea cărămizilor lego, proiectarea și imprimarea articolelor 3D, producerea pietrișului decorativ din marmură, crearea centrului turistic ecvestru; producerea cuielor; cameră senzorială pentru copiii cu necesități speciale; producerea bastonașelor de cereale, producerea pastei de nuci, producerea laptelui vegetal din nuci și semințe; centru educațional pentru copii, metoda Soroban; pensiune turistică din 4 containere maritime, scoase din uz și reutilizate într-un stil etno-fusion; reciclarea anvelopelor uzate prin sistemul de procesare pe piroliză; fabricarea de huse pentru scaune, preșuri etc.

Care este avantajul Programului ”Femei în afaceri”, dacă să facem o comparație cu alte programe implementate de ODIMM?

Programul ”Femei în afaceri” are capacitatea de a reduce din inegalitatea de gen, poate ajuta femeile să obțină abilități manageriale prin dezvoltarea afacerilor, preponderent în zonele rurale, poate spori accesul acestora la resurse, servicii și tehnologii moderne. Nu există limită de vârstă la acest program, orice femeie poate aplica pentru a obține finanțare. 600 de femei au lansat deja afaceri și ne mândrim cu abilitatea femeilor noastre de a se adapta și de a reuși. Vreau să vă spun că analiza a demonstrat că avem femei de aur, care datorită pasiunii ating performanțe, căci antreprenoarele de obicei dezvoltă afaceri în baza activității pe care o fac din plăcere. Proporția finanțării este repartizată 70 % pentru dezvoltarea afacerilor în zonele rurale, 20 % în capitală și 10 % în municipiul Bălți. În plus, în realizarea acestui program, avem susținerea și celor de la UNDP Moldova, care în cazul când femeia nu poate acoperi suma contribuției personale de 10 %, se implică.

Care este bugetul pentru anul acesta planificat pentru programul ”Start pentru Tineri”, dar și pentru ”Femei în afaceri”?

Pentru Programnul ”Start pentru Tineri” în anul curent, sunt planificate 20 mln lei, iar pentru ”Femei în afaceri” – 15 mln lei. Însă mizăm foarte mult pe contribuția donatorilor internaționali, care s-au implicat anterior și sperăm că și în 2021 vor avea un aport semnificativ ca să putem ajuta și mai mulți tineri, dar și femei, să își lanseze afaceri de succes.

Ați menționat că în pofida situației pandemice, intenționați să lansați programe noi în 2021, despre ce este vorba?

Pentru 2021 avem un buget total aprobat de 158 mln lei pentru că într-adevăr pe lângă cele 10 programe naționale, preconizăm să lansăm încă 5 programe noi. Avem scopuri mărețe, organizația noastră este activă pe diferite platforme internaționale, dar până nu ne dezvoltăm ideile, nu putem beneficia de suport. În ceea ce privește noutățile anului 2021, ne planificăm să dezvoltăm antreprenoriatul social, totodată să oferim a doua șansă companiilor aflate în dificultate, care se bazează pe un mecanism european de relansare a afacerii sau a unei activități noi, adiacentă afacerii existente. Un alt proiect ambițios este dezvoltarea clusterelor în Moldova, deschiderea de cluster și totodată încurajarea afacerilor și creșterea competitivității companiilor de biogaz, avem nevoie de o economie verde, de resurse regenerabile. Desigur, ne dorim să asigurăm dezvoltarea turismului rural, al pensiunilor și tehnologizarea companiilor, o prioritate a anului 2021. Sperăm să reușim tot ce ne-am planificat.

Doamne ajută!

Mulțumim!

 

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!