Agricultura reprezintă cea mai mare parte a muncii copiilor la nivel global. 112 milioane de băieți și fete sunt angajați în producția de plante, creșterea animalelor, silvicultură, pescuit sau acvacultură, lucrând adesea ore îndelungate și în condiții periculoase. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) își intensifică activitatea pentru eliminarea muncii copiilor în sectoare cheie, inclusiv cacao, bumbac, cafea.
Sărăcie și criza globală în creștere a insecurității alimentare sunt principalele cauze ale implicării copiilor în agricultură. Munca minorilor este de trei ori mai răspândită în rândul micilor fermieri rurali în agricultură, pescuit sau silvicultură decât în zonele urbane și este adesea rezultatul vulnerabilităților economice și sociale, scrie FAO.
„Munca minorilor încalcă drepturile acestora, punând în pericol sănătatea și educația tinerilor. De asemenea, formează un obstacol în calea dezvoltării sistemelor agroalimentare durabile și a securității alimentare”, a declarat economistul șef al FAO, Máximo Torero, într-un mesaj video la un briefing al FAO.
Între 2016 și 2020 s-au raportat că încă patru milioane de fete și băieți sunt implicați în agricultură. FAO și părțile interesate din agricultură lucrează pentru a rezolva problema, a spus Torero.
FAO și Wageningen University and Research au lansat lucrarea: Digitalizarea și munca minorilor în agricultură. Aceasta explorează potențiala aplicare a tehnologiilor inovatoare, pentru a îmbunătăți colectarea de date și estimarea riscului muncii copiilor în sectorul cacao.
Obiectivul de dezvoltare durabilă vizează eliminarea muncii copiilor până în 2025. Un raport comun al Organizației Internaționale a Muncii și al Fondului ONU pentru Copii UNICEF, în 2021, a indicat că peste 160 de milioane de copii din întreaga lume sunt încă implicați în muncă, 86 de milioane dintre ei în Africa.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!