В Молдове

Liber la exportul de zahăr! Autoritățile ar putea anula interdicția

Автор: AgroExpert
zahăr export fermieri - AgroExprt..md

Producătorii de zahăr din Republica Moldova și-ar putea exporta producția. Necesitatea de anulare a restricțiilor la exportul de zahăr a fost discutată la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în cadrul Consiliului consultativ sectorial „Sfecla de zahăr și produse procesate”. Potrivit datelor oficiale, în prezent, cantitatea de zahăr disponibilă în stocuri este în exces. Procesatorii susțin că securitatea alimentară a țării nu va fi afectată dacă va fi permis exportul de zahăr.

Secretarul de stat de la Ministrul Agriculturii, Vasile Șarban a menționat: „În comun cu Ministerul Economiei vor fi întreprinse demersurile necesare pentru a permite comercializarea zahărului pe piețele externe, astfel încât să fie prevenit un potențial impact negativ asupra profitabilității fabricilor de procesare.”

Anterior, producătorii de sfeclă de zahăr anunțau despre situația alarmantă din domeniul sfeclei de zahăr. „În condițiile crizei urmare a majorării de aproape trei ori a prețurilor la resursele energetice și cel al îngrășămintelor erbicidelor, pesticidelor s-a majorat costul cultivării sfeclei de zahăr”, spune Asociația Uniunea producătorilor de zahăr din Republica Moldova.

„De exemplu în anul 2022 costurile au ajuns la 38 mii de lei față de 30 de mii de lei în 2021. Estimările arată ca în anul 2023 costurile se vor ridica la 50 mii de lei. Aceasta reprezintă o majorare de 50% față de perioada de dinainte crizei. Din aceste considerente sfecla de zahăr a devenit mai puțin atractivă pentru agricultori în comparație cu floarea soarelui, grâu, rapița și porumb unde costul este de două ori mai mic, iar venitul este comparabil cu cel de pe urma cultivării sfeclei de zahăr”.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!