Una dintre cele mai frecvente probleme semnalate de crescătorii de animale este lipsa de medici veterinari. Tot mai puțini absolvenți de liceu optează să urmeze această facultate, iar cei care absolvesc optează pentru clinicile private din orașe, în loc să se dedice fermelor și exploatațiilor zootehnice. Autoritățile promit că vor acorda mecanisme de stimulare în vederea remedierii situației alarmante.
Conform cadrului normativ, crescătorii de animale, la obținerea Autorizației sanitare veterinare de funcționare, sunt obligați să încheie contracte cu medicii veterinari, pentru a asigura supravegherea, prevenirea și controlul bolilor la animalele din fermele profesionale. În acest sens, fermierii susțin că le este dificil să facă față cerințelor în vigoare, deoarece una dintre probleme este lipsa de specialiști și asigurarea cu cadre calificate a serviciului sanitar veterinar.
Potrivit reprezentanților facultății de Medicină Veterinară a Universității Tehnice a Moldovei, anual, absolvesc facultatea circa 30-35 de medici veterinari, însă o bună parte din aceștia aleg să-și desfășoară activitatea în clinicile private.
Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a menționat că în scopul atragerii absolvenților în mediul rural, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va promova un model de cooperare între facultate și mediul de afaceri, în concordanță cu prioritățile sectorului zootehnic.
În același context, oficialul a declarat că va fi analizată posibilitatea de aplicare a unor măsuri de stimulare, atât pentru tinerii absolvenți, cât și pentru medicii veterinari cu experiență.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!