В Молдове

Lipsa strategiilor de marketing și a previziunilor comerciale riscă să țină agricultorii cu producția în hambare

Автор: AgroExpert
marketing fermieri productie - AgroExpert.md

Specialiștii în agricultură de mai multe ori și-au exprimat opinia că lipsa strategilor de marketing, dar și a previziunilor comerciale face ca sortimentul culturilor din exploatațiile agricole să nu fie acceptate pe piețele noi de către consumatorul de pe piețele externe.

Expertul în agricultură Viorel Chivriga susține că mai mulți ani la rând se atestă o lipsă a unui concept de marketing bine conturat și efort comun la nivel național. Eforturile de marketing și comercializare a producției sau redus, în mare parte, la activitățile de participare în cadrul expozițiilor internaționale În perioada de referință, suportul și ghidările din partea asociațiilor de profil și a statului au fost mult prea modeste.

„Înființarea unei subdiviziuni în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, care ar avea ca sarcină elaborarea și coordonare implementării politicii de promovare și de suport pentru asigurare accesului la piață pentru producătorii agricoli, atât pe piața internă cât și pe cea internațională. Lipsa unor previziuni comerciale fundamentate face ca sortimentul culturilor din exploatațiile agricole să nu fie acceptate pe piețele noi de către consumator. Un exemplu este sectorul producerii fructelor, care consumă circa 40% din bugetul destinat investițiilor în agricultură, comercializarea fiind sub nivelul așteptărilor. Depășirea acestor riscuri presupune timp, resurse financiare considerabile, dar și noi sortimente de soiuri și hibrizi”, explică Viorel Chivriga.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea declara anterior că ramura vinicolă este un exemplu pozitiv. „După embargourile repetate ale Federației Ruse producătorii au renunțat la piața estică și s-au reorientat către vest. Calitatea producție este de înaltă calitate și un marketing bun a reușit să cucerească piețele externe. De aceea este important ca și fermierii altor ramuri să își racordeze prodcuția la cererea consumatorilor. În atare există riscul să rămână cu ea în hambare sau să o vândă la prețuri foarte mici”.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!