Ieri prețul la grâu a coborât sub 3 lei per kg. Prețul de cost al unui kg în sezonul agricol 2022 este în medie aproximativ 5 lei, întrucât a fost seceta și recolta mică, coroborate cu scumpirile exorbitante a resurselor necesare producerii agricole, susține președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari.
Din 2 mai Comisia Europeană a interzis temporar importul de grău, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina în România, Polonia, Bulgaria, Slovacia și Ungaria. Din aceasta zona geografică a rămas doar Moldova, care deocamdată nu s-a alineat la decizia UE. Prin urmare, procesul distrugerii fermierilor autohtoni este în toi. Nu a rămas mult pănă la falimentul majorității agricultorilor mici și mijlocii și accelerării exodului din țară.
Slusari se întreabă cu ce ajută Ucrainei catastrofa agriculturii Moldovei, ce are de câștigat cauza europeană în urma falimentului masiv al producătorilor agricoli? Cu certitudine ruinarea fermierilor mici și mijlocii, precum și criza socială a satelor ar fi o mare bucurie pentru grupările politico-criminale.
„Producătorii noştri autohtoni astăzi nu reuşesc să vândă la nişte preţuri competitive care ar reuşi să le acopere cheltuielile lor, fapt care mă face ca deja să fiu în negocieri directe cu companii din România, să-i invităm pe piaţa din Republica Moldova, pentru că avem deja suficienţi producători autohtoni care deţin şi o mie de tone de produse ca să treacă la exporturi directe”, declara anterior ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
Prin Republica Moldova, prin coridorul solidarității se exportă cerealele din Ucraina, ceea ce a dus la scăderea prețurilor în bazinul Mării Negre, chiar dacă pe plan global se atestă o criză de cereale. Avem o disonanță. Este vorba de cheltuieli mari pentru agricultori, recoltă mică și prețuri mici.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!