Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a organizat prima reuniune interministerială a UE – Germania, Franța, România – Republica Moldova, privind identificarea necesităților și a posibilelor domenii și forme de cooperare în sectorul agroalimentar. MAIA de comun cu Delegația interministerială UE condusă de partea germană desfășoară în perioada 28 februarie- 2 martie curent, o serie de sesiuni de informare privind domeniile prioritare sectoriale și necesitățile stringente de dezvoltare.
„Delegația Uniunii Europene la Chișinău și țările membre ale UE sunt partenerii Republicii Moldova în parcursul nostru european. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a inițiat un amplu proces de reforme pe segmentul agroindustrial. Săptămâna trecută, organigrama ministerului a fost suplinită cu noi subdiviziuni necesare bunei funcționări în gestionarea politicilor în domeniul agroalimentar. Din vara anului trecut, am obținut statutul de țară candidată la UE. În acest context a fost elaborată Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală, aliniată la Politica Agricolă Comună. Totuși, în perioada de preaderare avem nevoie de expertiză și suport tehnic, pentru a identifica dezavantajele și a le transforma în avantaje”, a declarat vicepremierul Vladimir Bolea.
Reprezentanții MAIA au prezentat politicile statului în sectoarele de competență, prioritățile pe termen scurt și mediu, precum și cadrul de reglementare comunitar ce urmează a fi transpus în actele normative naționale.
Experții din cadrul ministerelor UE au menționat că sunt dispuși să ofere asistență într-o manieră strategică pentru a transforma agricultura și sistemele alimentare naționale. În acest sens, au trecut în revistă programele de cooperare internaționale disponibile, ce vizează consolidarea instituțională, oferirea serviciilor de consultanţă şi asistenţă focalizate pe creșterea competitivității în agricultură și pe stimularea parteneriatelor în activitățile agricole.
Reuniunea interministerială a UE – Germania, Franța, România – Republica Moldova este organizată urmare a vizitei întreprinse în luna ianuarie de către vicepremierul Vladimir Bolea, în cadrul Săptămânii Verzi, desfășurate la Berlin, unde a solicitat suport suplimentar necesar în activitățile de transpunere a acquis-ului UE în legislația țării noastre.