Партнерские материалы

Maib – crește energia afacerii prin resurse regenerabile. Peste o mie de antreprenori au urmărit conferința

maib conferință energie - AgroExpert.md

O conferință de amploare a avut loc în Republica Moldova cu genericul „Crește energia afacerii prin resurse regenerabile”, organizată de maib la 4 noiembrie. Evenimentul a avut drept scop impulsionarea investițiilor în energia verde.

Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova și a continuat să susțină afacerile din țară indiferent de conflictul din țara vecină. Ne mândrim foarte mult că aproape jumătate din creditele oferite antreprenorilor din Moldova au fost finanțate de maib”, a declarat Giorgi Shagidze, Președintele maib, în deschiderea conferinței „Crește energia afacerii prin resurse regenerabile”.

Energia regenerabilă a prins contur în ultima perioadă urmare a crizei energetice care s-a accentuat. Or, Republica Moldova nu este ferită de acest lucru, în condițiile în care este dependentă 100% de resursele energetice de import.

Diversificarea resurselor energetice și migrarea la cele de alternativă a devenit vitală pentru tot mai multe afaceri. Cele care au anticipat tranziția spre economia verde au reușit să implementeze proiecte de eficiență energetică, obținând credite la maib, proiectele fiind prezentate de oamenii de afaceri ca istorii de succes și sursă de inspirație pentru antreprenorii prezenți la eveniment.

În ansamblu, evenimentul a reunit antreprenori interesați de diversificarea resurselor energetice și de finanțarea verde, furnizori de instalații dedicate resurselor alternative, oficiali guvernamentali, cercetători, reprezentanți ai societății civile, având ca focus prezentarea de soluții pentru un viitor sustenabil și finanțarea pentru tranziția la economia verde.

Violina Șpac, Directoarea ANRE, a prezentat cadrul normativ care reglementează licențierea, condițiile și actele necesare pentru producerea energie electrice din surse regenerabile.

Macar Stoianov, Consultant maib, a declarat la deschiderea evenimentului: „Moldova are un potențial uriaș și o oportunitate unică de a dezvolta energia verde ca o industrie nouă și de a reduce semnificativ dependența de resursele energetice externe. Energia verde este o industrie cu o creștere potențială, fiind o oportunitate de creare a unei industrii cu locuri de muncă bine plătite. Țara noastră a început deja dezvoltarea acestui sector, e necesar de continuat și de fortificat eforturile în această direcție”. 

Andrii Glevatskyi, Vicepreședinte maib, responsabil de Divizia Business Banking: „Acum câțiva ani finanțarea proiectelor din domeniul energiei regenerabile era mai greu de realizat datorită contextului reglementativ. Acum avem condiții mult mai bune pentru investirea în diversificarea resurselor energetice. Astăzi, cu ajutorul maib 70 de clienți au dezvoltat proiecte majore și mulți alții au primit finanțare pentru afacerile ce țin de energia verde. Indiferent de greutățile care apar în cale, vom continua să ne susținem clienții care vor dori să investească în proiectele Green Energy atât pentru consum propriu cât și pentru vânzare, ceea ce va duce la creșterea independenței energetice a Republicii Moldova”.

Discuțiile din cadrul primului panel au abordat subiectul „Sisteme fotovoltaice și contorizare netă”, moderator al panelului fiind Alexandru Bologa, Coordonatorul Local al Proiectului EU4Business – BERD. Istoriile de succes, tranziția spre resursele alternative, finanțarea investițiilor durabile, cadrul de reglementare, aspectele practice de conectare la rețea au fost liniile de subiect discutate de Andrii Glevatskyi , Vicepreședinte maib, Violina Șpac, Directoarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Sergiu Petrea Director direcţia gestiunea energiei, ÎCS “Premier Energy Distribution” SA, Tatiana Odnorog, CEO Unisolar SRL, expertă în sisteme fotovoltaice, Gherasim Tofan, Directorul „Skyvolt” SRL, client maib și Zoia Romaniuc, Fondatoarea GȚ „Zoia Romaniuc”.

În cadrul celui de al doilea panel participanții au vorbit despre sistemele eoliene și cele de biogaz. Discuțiile moderate de Mihai Lupu, Șef Laborator în cadrul Institutului de Energetică, au punctat aspecte importante inclusiv privind instalațiile noi și cele la mâna a doua, eficiența echipamentelor, provocările climatice, impactul favorabil asupra mediului etc. La discuții au participat Dumitru Baxan, Vicepreședinte maib, Sergiu Cașu, Șef secția tarife și analize, Departamentul energie electrică și regenerabile, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Sergiu Petrea Director direcţia gestiunea energiei, ÎCS “Premier Energy Distribution” SA, Corneliu Mârza, Președintele „Globeco International” SRL, expert în sisteme eoliene, Valentin Ungureanu, Directorul „Garma Grup” SRL, client maib.

La eveniment participanții au avut posibilitatea de a face cunoștință cu echipamente și utilaje de producere a energiei electrice din resurse regenerabile la expoziția la care au participat partenerii maib.

Conferința „Crește energia afacerii prin resurse regenerabile” poate fi urmărită online accesând linkul.

Având în vedere interesul pentru subiect, maib examinează oportunitatea de a reveni asupra discuțiilor, oferind un cadru cât mai practic antreprenorilor în conjunctura actuală în care resursele energetice alternative devin vitale pentru fiecare afacere.

Totodată, banca pune la dispoziția antreprenorilor mai multe soluții de finanțare a proiectelor din domeniul green energy, inclusiv din resurse internaționale, cum ar fi liniile de creditare EU4Business-BERDGEFFLivada Moldovei etc.

Mai mult, maib acordă suport și susține întreprinderile care planifică să investească în generarea energiei din resurse alternative și eficiența energetică și anunță oferta specială valabilă până la 31.12.2022. Alegând oferta green energy cu 4 luni înainte de finanțare, clientul obține reducere de 0,25 puncte procentuale la comisionul de acordare a creditului. Oferta include:

  • pachet business start promo gratuit timp de 3 luni pentru folosirea în activitățile curente și
  • depozit special pentru proiecte green energy cu rata dobânzii majorată cu 1 punct procentual pentru MDL și 0,2 puncte procentuale pentru EUR sau USD, pentru acumularea banilor în scopul finanțarii proiectelor green energy.

Un specialist maib este dedicat să ofere consultanță antreprenorilor la numărul de telefon 022 022 428.

Maib - unim eforturi, dezvoltăm afaceri.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!