Агроменеджмент

Mierea de mană: Producerea și folosirea ei în hrana albinelor

Автор: AgroExpert
miere de mană - agroexpert.md

Mierea de mană este un produs apicol din ce în ce mai cautat, fiind comercializat la un preț mai mare decât celelalte sortimente de miere. Acest lucru se întâmplă pentru că producerea ei se face mai dificil și sezonier.

Mai exact, mierea de mană se obține datorita afidelor. Aceste insecte se hrănesc cu sucul plantelor. Albinele intervin și culeg aceste produse având capacitatea sa le transforme ulterior în miere. Sub denumirea de mană sau roua de miere se înțelege acea substanță dulce, limpede și vâscoasă ce se afla în anumite perioade ale anului pe frunzele, ramurile sau tulpinile plantelor, scrie Cultivă profitabil.

Mierea de mană are doua origini diferite

Mana poate fi de origine animală, când provine de la insecte, sau de origine vegetala, când este secretată direct de plante.

Mana de origine vegetală apare în natură în cantități mici și prezintă o însemnătate redusă pentru apicultura.

Astfel, în anumite zone, primăvara timpuriu, când temperatura aerului depășește 10-12 grade Celsius mana apare pe ramurile de arțar, mesteacăn, tei, anin, salcie etc. datorita fenomenului de lăcrimare normală ce se produce din cauza presiunii radiculare, determinata de trecerea plantelor de la starea de repaus la cea activa.

De asemenea, mai apare primăvara după înfrunzirea plantelor, atunci când seva este abundenta și bogata în zaharuri. Excesul de seva din plante se elimina prin niște celule speciale ce se găsesc la Vârful frunzelor.

O importanță deosebită o reprezintă pentru apicultori mierea de mană de origine animală, care provine din secrețiile anumitor insecte ce se hrănesc cu seva plantelor. Acestea asimilează o parte din sucul introdus în organism în special proteinele și o mare parte din apă, eliminând substanțele zaharoase sub formă de mană.

Culesul manei

Pentru a ajunge la mierea de mana, bineînțeles, trebuie ca albinele să o culeagă. Datorită consistenței sale mari, respectiv procentului ridicat de zaharuri, culesul de mană este foarte mult influențat de starea vremii, îndeosebi de umiditatea atmosferică.

Culesul manei are loc de obicei în cursul dimineții pana la orele 11-12, precum și în a doua jumătate a zilei începând cu orele 16-17 până la sfârșitul zborului; în locuri umbroase, unde mana nu se usucă, culesul poate avea loc în tot cursul zilei.

Și durata efectivă a culesului de mana poate varia destul de mult, de la câteva zile, pana la și 3 săptămâni, dacă se întrunesc mai multe condiții meteo favorabile. În general, sporurile zilnice medii sunt de 2-4 kg pe familia de albine.

Producerea mierei de mana

Unii consumatori spun ca aceasta nu s-ar bucura de aceleași proprietăți sau de aceeași valoare nutritivă precum mierea din flori. Cu toate acestea, specialiștii spun că este mai degrabă o problema de gust.

Mierea de mană este mai închisă la culoare și conține o cantitate mare de săruri minerale. De exemplu, acest sortiment de miere este foarte apreciat în Germania. Mai exact, aceasta miere are o valoare terapeutica superioară față de mierea obișnuită.

Merită precizat că pentru albine acest cules este mult mai dificil și le uzează mult mai repede decât în cazul culesurilor obișnuite.

Nu se recomandă mierea de mană în hrănirea albinelor iarna

Apicultorii nu recomanda sa folosim această miere în hrana albinelor, în special pentru consumul de iarnă, deoarece sunt șanse ridicate să provoace intoxicații albinelor.

Cu toate acestea, se poate utiliza vara spre exemplu și hrănirea cu miere de mană.

Excepție face parte mierea de mană din conifere, care conține procente însemnate de zaharuri digestibile cum sunt glucoza și fructoza, deci care se apropie mult mai mult de mierea din flori.

Consumul uman

Pentru consumul uman aceasta miere nu conține anumite contraindicații. Deoarece conține un nivel înalt de dextrine și un procent redus de glucoza, mierea de mana rămâne lichidă ani de zile.

Extragerea mierii de mana

Câteodată, mierea din acest sortiment poate avea un nivel ridicat de vâscozitate ceea ce face dificilă extragerea ei din celule. Va prezentăm doua metode prin care o puteți extrage.

Prima metoda presupune ca fagurii sa fie puși în tăvi, pe grătare. Apoi, tăvile se vor introduce în cuptorul de pâine unde fagurii se topesc. Ceara se separa de mierea de mana, care este încălzită.Ceara poate fi din nou topită pentru a putea crea faguri artificiali.

O a doua metodă se referă ca fagurii cu miere de mană să fie înmuiați în apă calda apoi să fie folosiți intercalat între ceilalți faguri goi gata clădiți.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!