В мире

Ministrul Agriculturii spune că România va păstra culoarele deschise prin care tranzitează cerealele ucrainene spre alte piețe

Автор: AgroExpert
export cereale Ucraina - AgroExpert.md

Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, a declarat, în urma anunțului PSD care cerea suspendarea temporară a exporturilor de cereale ucrainene pe piața românească, că România va păstra deschise culoarele prin care să tranziteze cerealele ucrainene spre țări care au nevoie, însă să se oprească comercializarea lor la noi în țară.

„România are interes și nevoia și este impusă de realitate. Păstrăm culoarele acestea, firește sa păstrăm culoarele, să dăm posibilitatea ajungerii cerealelor ucrainene unde există dependență și să se oprească intrarea cerealelor în România astfel încât fermierii noștri să aibă posibilitate să valorifice cerealele pe care le au pe stoc. În câteva luni vom intra la recoltat și trebuie să depozităm și valorificăm. Ori dacă avem blocaj, nu aveam această posibilitate. Iată toate culoarele diplomatice să funcționeze pentru a ajunge la acest scop atât de necesar pentru țara noastră”, a declarat la Antena3.

PSD îi cere ministrului PNL de Externe, Bogdan Aurescu, să înceapă discuții cu Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească, după modelul polonez, transmit social-democrații într-un comunicat de presă de marți. Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a transmis vineri că importurile de cereale ucrainene vor fi suspendate o perioadă, pentru a atenua impactul asupra preţurilor, dar tranzitul va fi încă permis.

Ministrul PSD al Agriculturii, Petre Daea, a avut, tot vineri, o întâlnire cu agricultorii români, la finalul căreia a concluzionat că autoritățile din România ”învârt situația asta extrem de grea în jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia Europeană”, dar și că ”ridicând taxele vamale, practic Ucraina a intrat pe piața unică a UE”. Detalii, aici. 

PSD a mai transmis că ”România trebuie să fie în continuare alături de Ucraina și să asigure tranzitul cerealelor din această țară către state terțe din Uniunea Europeană și către rutele comerciale din Marea Neagră”.

  • ”Dificultățile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerțului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între cele două state. Ministerul Agriculturii din România este pregătit să asigure sprijinul tehnic reprezentanților MAE în cadrul discuțiilor diplomatice cu partea ucraineană. Totodată, PSD propune ca România să susțină în cadrul „Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană” (COREPER) ca Regulamentul 70/2022 privind regimul taxelor vamale pentru produsele ucrainene să fie aplicat diferențiat la nivelul Uniunii. Astfel, statele membre ale UE care își asigură consumul intern din producția proprie ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor din Ucraina către statele membre care nu își pot acoperi necesarul de consum din producția proprie. O astfel de măsură ar fi cu adevărat echitabilă atât pentru fermierii ucraineni, cât și pentru fermierii din statele membre ale UE”.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!