Povestea vinăriei de familie ”AlterEgo” a început cu vreo doi ani în urmă, pe când pandemia punea stăpânire pe omenire, soții Natalia și Andrei Bujor au copt marca lor proprie de vin, cu 6 tipuri în portofoliu, 3 albe și 3 roșii, toate fiind seci. Deși debutul lor în acest domeniu abia s-a produs, au reușit deja să obțină un premiu la cel mai important Concurs Internațional de Vinuri din Europa de Est, VINARIUM International Wine Contest 2021 pentru vinul alb Pinot Grigio. Au planuri mărețe și dacă au avut curaj în plină pandemie să lanseze această afacere, cu siguranță vor reuși să o crescă frumos și armonios, iar premiile vor fi o recompensă pentru toate eforturile depuse.
Natalia Efros-Bujor ne-a povestit că au fost mai mulți factori care au contribuit la pornirea aventurei ”AlterEgo”, care a înaripat întreaga familie.
”Tata este un viticultor prin definiție, soțul meu, Andrei, a migrat din juridică în vinificație cu vreo 10 ani în urmă și se pare că a fost de bun augur. Eu, deși, sunt om de comunicare îndrăgostită până peste cap de meserie, am simțit dintotdeauna că am o legătură aparte cu poveștile din spatele vinurilor, îmi place să le ascult, să le transform, să le descopăr. Mai nou, se pare a început să îmi placă să scriu povestea proprie. Pentru că după tentative repetate de a face vin, ne-a plăcut și ne-a iești magia, am abordat totul într-o manieră profesionistă. Am avut și avem noroc și de parteneri în cadrul Proiectului de Competitivitate finanțat de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), iar de aici și până la primul lot de vin au fost vreo 2 ani. În pandemie ne-am lansat la propriu, cu prima serie de vinuri și cu marca proprie – AlterEgo.Dar prefer să cred și să zic că noi ne scriem povestea, care abia a început” a povestit plină de entuziasm Natalia Efros-Bujor.
Denumirea pe care au ales-o este una foarte sugestivă, pentru că ambii au meserii care sunt departe totuși de vinificație.
”Vai, denumirea este o poveste întregă și una aparte…Am tot căutat, plămădit, copt, fiert, zi-i cum vrei, dar când vine vremea să faci ceva creativ pentru tine este ca în bancul cu cizmarul desculț. Cred că au roit vreo 30 de de denumiri, dar cel mai bine ne-a definit @AlterEgo, rezonează cu noi ca și personalități, rezonează cu ceea ce vrem să producem de-acum încolo, rezonează perfect cu tiparul consumatorului la care vrem să ajungem. Deci este o sinergie din toate părțile, a rămas doar să împregnăm în memoria și lista de preferințe a amatorilor de vin atipic, vin cu caracter, cu semnătură proprie. Deși, ar mai fi o explicație, vinul este o licoare care dezinhibă, scoate în lumină toate energiile noastre, pune accent și poate scoate în proiecție acel alter ego unic al fiecăruia, așa că și aici cumva rezonăm cu intenția. La propriu, alegerea denumirii s-a produs cumva natural, casa de creație a lucrat la ambalarea acestuia într-un logo excentric, care să provoace mintea. Până aici ne place ce-a ieșit, pentru tot ce va urma vom munci cu mare drag” a menționat Natalia Efros-Bujor.
Suprafața de vie a familiei nu este mare, câteva hectare, însă pentru a avea sufientă materie primă pentru cele 6 vinuri, tinerii viticultori achiziționează struguri atent selecționați cu ajutorul celui mai experimentat din familie.
”Tatăl meu are o suprafață de câteva hectare de soiuri tehnice, noi mai achiziționăm struguri, de pe podgorii monitorizate tot de tatăl meu, dar ca și scop ne dorim să sporim propria plantație și să o diversificăm cu soiurile care ne definesc intențiile. Seria de vinuri ”Alterego” cuprinde 6 tipuri în portofoliu, 3 albe și 3 roșii, toate fiind seci. Cantitatea este una relativ mică, deși curajoasă pentru început. Vinurile albe sunt un Pinot Grigio, Chardonnay și Viorica, ambele sunt atipice, sunt cu o semnătură proprie a noastră, dar și a tehnologului care ne-a mentorat și care ne-a devenit un partener de încredere alături de care am vrea să parcurgem frumos.Vinurile roșii vor apărea mai târziu, acum își fac pauza de maturizare la sticlă, dar avem un Pinot Noir sobru, un Saperavi și un cupaj Cabernet-Sauvignon – Merlot – Fetească Neagră” a explicat Natalia Efros- Bujor.
Și pentru că orice idee bună are nevoie și de o sursă de finanțare, tinerii viticultori au apelat la anumite organizații internaționale pentru a dezvolta afacerea lor de familie.
”Noi suntem beneficiari de grant al Proiectului de Competitivitate si sigur, mai cautam și alte resurse pe lângă ale noastre, altfel ar fi greu și prea lent. Dar acest parteneriat a însemnat mai mult decât acele resurse alocate în baza cărora am achiziționat fermentatoare, vase de inox, presă performantă, ciler pentru a asigura un proces tehnologic ca la carte, deschirchinător. Acest parteneriat a însemnat validarea intenției, mentorat din partea tehnologului, continuă să fie o colaborare în care simțim umărul de suport și asta întărește încrederea și ambiția noastră” a subliniat Natalia Efros- Bujor.
Și deși sunt abia la început de cale în vinificație, unul din vinuri a obținut un premiu în acest an la cel mai important Concurs Internațional de Vinuri din Europa de Est, VINARIUM 2021.
”Da, într-adevăr vinul nostru Pinot Grigio a luat aur la Vinarium 2021, pentru noi acest aur este extrem de valoros și o motivație să continuăm curajos ceea ce ne-am propus să facem. Ne dorim să facem vinuri foarte bune, să ne segmentăm clar publicul care între timp să ne devină loial. Ar mai fi să ne conturăm o nișă de export. Între timp să construim crama, să sporim plantațiile și să fim așa grămăjoară, sănătoși acasă” a declarat Natalia Efros- Bujor.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!