Legea rambursării TVA fermierilor urmează să fie modificată, potrivit unui proiect înregistrat în Parlament.
Modificările vizează extinderea numărului de întreprinderi eligibile pentru a participa la program. Acesta va fi accesibil întreprinderilor ale căror activități se încadrează, în proporție de cel puțin 75%, într-una dintre cele 6 grupe ale Clasificatorului activităților economice, eligibile pentru program. În prezent, aceste activități trebuie să reprezinte cel puțin 95% din totalul activităților solicitantului de rambursare a TVA.
Această schimbare este condiționată de situația reală: o mare parte dintre fermieri prestează servicii de natură agricolă altor fermieri (cultivare, arat, semănat etc.), dar, în același timp, acest fapt reduce ponderea activităților agricole ale agenților economici și îi exclude de pe lista beneficiarilor programului. Potrivit autorilor proiectului de lege, implementarea modificărilor propuse va necesita între 30 și 50 de milioane de lei.
În nota explicativă a proiectului de lege se menționează că producția agricolă din Republica Moldova a fost afectată de calamități naturale în anul 2022, în special de seceta severă din primăvara-vara. În același timp, prețurile la inputurile agricole au crescut substanțial la nivel regional și internațional: îngrășămintele au crescut cu 200-300%, motorina cu 200%, iar costurile forței de muncă cu 20%.
În plus, odată cu creșterea livrărilor de cereale din Ucraina, prețurile cerealelor de bază produse la nivel local au scăzut, ceea ce diminuează în mod direct solvabilitatea fermierilor și gradul de pregătire a acestora pentru noul sezon agricol. Măsurile propuse sunt menite să acopere unele lacune din programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli și să asigure un sprijin mai mare pentru agricultorii moldoveni.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!