Vremea instabilă din prima jumătate a anului a pus pe gânduri fermierii, însă aceștia nu trebuie să-și facă griji, spun specialiștii.Potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în acest an se așteaptă o recoltă bună, dar cu toate astea, prețurile la culturile agricole vor fi mai mari decât în ultimii ani.
Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihail Machidon, menționează că, până la moment, condițiile climaterice ale anului agricol 2020-2021 sunt, în principiu, favorabile pentru dezvoltarea majorității culturilor agricole.
„Înghețurile târzii de primăvară, ploile torențiale cu spălări de sol și înnămolirea semănăturilor, grindina au fost evenimente locale, cu impact teritorial limitat și nu au influențat parțial recolta viitoare în unele gospodării”, spune specialistul.
Ce ține de precipitații, potrivit reprezentantul Ministerului Agriculturii, cantitatea acestora a fost suficientă pentru a forma o rezervă satisfăcătoare de umiditate în stratul productiv de sol.
„Rezerva de umiditate în stratul de sol de 1 metru în unele raioane depășește media multianuală cu până la 200%, ceea ce reprezintă un factor, ce îndreptățește așteptările agricultorilor la o recolta considerabilă”, susține expertul.
El consideră că, datorită condițiilor climaterice, majoritatea culturilor în toate regiunile agricole ale țării, la moment, au o dezvoltare bună.
„Conform estimărilor prealabile, cu condiția lipsei unor evenimente meteorologice extraordinare, recolta, în special la culturile cerealiere de toamna, se așteaptă la nivelul anilor – record 2017, când recolta globală de grâu a constituit 1.281.000 tone și, respectiv 2019, când recolta globală de porumb pentru boabe a atins cifra de 2.130.000 tone”, precizează Mihail Machidon.
Pentru anul curent, expertul prognozează o creștere a prețurilor la produsele agricole, ca urmare a cererii sporite pe piața externă.
„Prețurile la produsele agricole, în condițiile economiei de piață, se formează în dependență de cerere și ofertă, cât și de puterea de cumpărare a consumatorului. În acest an, datorită cererii sporite de cereale pe piața internațională, ca urmare a secetei în vaste teritorii agricole ale lumii, se estimează prețuri la grâu, orz, porumb, floarea soarelui, soia, etc., mai mari decât media ultimilor ani”, conchide specialistul.
Menționăm că, în acest sezon, fermierii autohtoni au realizat semănatul culturilor agricole de bază pe următoarele suprafețe:
Grâul de toamnă – 318.000 ha,
Orz de toamnă – 47.000 ha,
Rapița de toamnă – 34.000 ha,
Alte cerealiere de toamnă – 3.000 ha,
Floarea soarelui – 319.000 ha,
Porumb (fără sectoarele de lângă casă) – 270.000 ha,
Orz de primăvară – 14.000 ha,
Soia – 23.000 ha,
Mazăre – 15.000 ha,
Sfecla de zahăr – 123.000 ha.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!