Репортажи

Ograda cu struți – afacerea unui tânăr antreprenor: E o pasiune

Автор: AgroExpert
struț afacere Strășeni - AgroExpert.md

Poate că struţul nu îşi îngroapă capul în nisip, atunci când este speriat, aşa cum spune legenda, însă o afacere cu struţi are toate şansele să devină profitabilă, însă costul investiției e foarte mare.

La o simplă tastare pe Google a cuvântului "struţ", internetul abundă în site-uri care promit afaceri sigure, cu profituri grase, obţinute de pe urma fermelor de struţi. Dacă e să iei de bune toate informaţiile, tot ce ţine de aceste păsări este la superlativ. Există chiar şi formule matematice care îţi pot arăta ce profit vei obţine, în scurtă vreme, pe baza investiţiei iniţiale. De fapt, tot ce este la superlativ într-o astfel de aşa-zisă afacere este dimensiunea struţilor. Nicolae Pahomi, un tânăr antreprenor din raionul Strășeni și-a cumpărat, acum câțiva ani o familie de struți și a pus pe roate o mică afacere de familie.

Struții de la Strășeni

„Am pornit dintr-o pasiune, e mai mult o afacere de familie. Nu avem piață de desfacere în Republica Moldova și e dificil”, explică Pahomi.

Potrivit lui, un struț face 60 de ouă pe an dacă este hrănit bine. Iar pentru a dezvolta o afacere e nevoie de o investiție considerabilă. „Am prieteni în România care au câte 20 de familii de struț. Eu doar pentru utilajele de scos pui am plătit 4000 de euro”.

Nicolae Pahomi spune că, în prezent, muncește în străinătate, însă speră să revină în țară și să-și crească numărul de păsări.

Are șapte pui pe care îi vinde la carne cu 100 de lei kg. „Cei care se ocupă cu creșterea struților, de obicei, vând puii care costă în medie 200 de euro și asta pentru că e mai rentabil”, mai povestește Nicolae Pahomi care spune că în prezent vrea să-și lase una, două familii și va decide ulterior ce a face după ce va reveni în țară.

Hrănit ca la carte, un struţ poate ajunge de la 1,5 kilograme, cât cântăreşte un pui, la 110 kilograme, într-un singur an. Pentru a se ajunge însă în punctul în care poate fi tăiată şi valorificată, cea mai mare pasăre din lume are nevoie de furaje speciale, care să conţină, în proporţii bine calculate, seminţe de porumb, grâu, orz, ovăz, făină de peşte, mazăre, sare etc. Dacă mănâncă iarbă crudă, struţul se poate îmbolnăvi. De aceea, trebuie ţinut într-un ţarc în care să poată mâncă doar ceea ce şi cât îi dai.

Despre carnea de struţ, specialiştii sunt de părere ca este mai săracă în colesterol "rău" decât carnea de vită, de pui şi chiar decât cea de curcan. De aceea, străinii o preferă pe masă, însă pentru majoritatea românilor este prea scumpă.

Un struţ poate trăi până la 70 de ani, însă carnea poate fi mâncată doar dacă pasărea are până în 40 de ani.

Struţii sunt păsări rezistente, care s-au aclimatizat foarte bine în Republica Moldova, inclusiv la -20 de grade Celsius. Ei sunt recunoscuţi ca fiind prietenoşi, dar devin agresivi doar când sunt în perioada de împerechere.

Oul de struţ este echivalentul a 24 de ouă de găină şi cântăreşte în jur de două kilograme.

Cea mai mare pasăre de pe Pământ

Originar din Africa, struţul este cea mai mare pasăre care trăieşte în prezent pe Pământ. Pentru că nu poate zbura, din cauza dimensiunilor impresionante pe care le atinge, struţul este o pasăre alergătoare. Prin adaptarea pentru fugă, pasărea are numai două degete (didactylie - n.r.) la picior, picioarele folosind şi ca o armă de temut. Degetele au gheare puternice, ce ating o lungime zece centimetri. Aripile struţului sunt relativ mari, fiind folosite la păstrarea echilibrului corpului, în timpul alergării sau în perioada împerecherii. Glasul masculului poate fi auzit în perioada împerecherii, fiind asemănător cu glasul leului, pe când glasul puilor este mai melodios.

Masculul atinge înălțimea de 210 până la 275 de centimetri, având o greutate de 100 - 130 până la 150 de kilograme, femelele sunt mai mici, având înălţimea de 175 - 190 cm şi greutatea de 90 - 110 kilograme, potrivit Wikipedia. Masculul are pene albe şi negre, pe când femela are un penaj de culoare mai spălăcită cenuşie, puii având o culoare asemănătoare cu femela. Picioarele lungi ale struţului sunt de culoare cenuşie, cenuşiu albăstrui, lipsite de pene. În perioada de împerechere, picioarele masculului sunt de culoare rozacee, putând fi văzute de la distanţă.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!