В Молдове

Oleg Oborocian a câștigat un grant care îi va permite să cumpere 10 stupi de albini

Destinul lui Oleg Oborocian din satul Cârnățenii Noi, raionul Căușeni a fost zdruncinat de un accident rutier acum 8 ani, când la ai săi 31 de ani, Oleg a fost nevoit să învețe din nou să meargă, cu ajutorul unui cărucior cu rotile. Apoi a învățat să trăiască singur, după ce soția l-a părăsit împreună cu cei doi copii ai lor. Însă datorită optimismului său, a ajuns să aplice la un concurs de granturi pentru lansarea afacerilor în apicultură, desfășurat de  Organizația Internațională a Muncii (ILO) prin intermediul Parteneriatului Local de Ocupare (LEP) din raionul Căușeni.

Oleg a căutat mai mult timp un loc de muncă, pentru că pensia de invaliditate, în valoare de 1600 de lei, nu-i ajungea pentru trai. Dar n-a reușit să se angajeze, chiar având o meserie și experiență de muncă.

”Sunt medic veterinar și am lucrat la ferma de porci din sat, apoi ca inspector veterinar în raionul Căușeni. După ce majoritatea fermelor s-au închis, iar în sate au rămas foarte puține animale, am plecat și eu la muncă în Rusia. La scurt timp însă am revenit acasă, pentru că salariul și condițiile de muncă erau sub așteptări. Până la accidentul rutier care m-a imobilizat în scaunul cu rotile, am lucrat la calea ferată din orașul Căinari. După aceea mi s-au închis toate ușile și oportunitățile”, povestește Oleg Oborocian.

În pofida greutăților, n-a lăsat ca disperarea să pună stăpânire pe el. Și-a găsit alinarea în muncă, după ce și-a amintit de pasiunea sa veche pentru apicultură și a înființat o mică prisacă pe lângă casă. Pe când studia medicina veterinară a frecventat un curs de instruire în domeniul apicol, iar în timpul liber își ajuta periodic o rudă să îngrijească de prisacă. Așa a prins gustul pentru apicultură și a deprins meseria, însă nu s-a gândit vreodată că această pasiune va deveni pentru el un colac de salvare și singura sursă de venit.

”Apicultura s-a dovedit o modalitate potrivită pentru un om cu nevoi speciale, așa ca mine, de a-și ocupa gândurile și a câștiga un ban. Majoritatea lucrărilor la prisacă am învățat să le fac de unul singur, iar atunci când nu mă descurc apelez la vecini sau la părinți”, ne spune Oleg.

Anul trecut, din cauza condițiilor climaterice severe, i-au pierit majoritatea albinelor. Norocul însă i-a surâs din altă parte. A aflat despre un concurs de granturi pentru lansarea afacerilor în apicultură, desfășurat de  Organizația Internațională a Muncii (ILO) prin intermediul Parteneriatului Local de Ocupare (LEP) din raionul Căușeni, și și-a zis că a venit timpul pentru a transforma pasiunea sa în afacere. A căutat mai multă informație, a frecventat toate sesiunile de informare și instruirile organizate în cadrul proiectului, a elaborat un plan de afaceri și s-a înscris în concurs. Mare i-a fost bucuria în această primăvară când a aflat că este unul dintre cei 25 de câștigători de granturi, care îi va permite să cumpere 10 stupi și tot atâtea familii de albine. În cadrul proiectului susținut de ILO, Oleg ca și ceilalți beneficiari, va fi ajutat să-și înregistreze afacerea, să obțină toate certificatele sanitar-veterinare și pașapoartele necesare pentru stupine. De asemenea, va avea posibilitatea să acceseze subvenții de stat pentru dezvoltarea afacerii sale.

”Când viața îți dă o lovitură, iată că se găsește cineva care să te ajute să te ridici. Cu ajutorul ILO, voi pune pe roate o afacere ca la carte, voi angaja câteva persoane și așa voi reuși să-mi câștig singur existența și să-mi pot ajuta și copiii”, susține Oleg Oborocian.

Dezvoltarea afacerilor în domeniul apicol este una dintre cele mai active inițiative ale Parteneriatului Local de Ocupare (LEP) din Căușeni, lansat a finele lunii februarie 2021 de către Organizația Internațională a Muncii.  LEP Căușeni are drept scop extinderea a 50 de întreprinderi mici și micro din raion, crearea și formalizarea a 145 de locuri de muncă, lansarea a 60 start-up-uri în sectoare cu potențial de creare a locurilor de muncă, așa precum este și apicultura. Bugetul pentru implementarea LEP Căușeni constituie aproximativ 146,529 dolari SUA. ILO acordă un suport în sumă de 129,879 dolari SUA,  dintre care peste 80, 000 dolari SUA sunt oferiți de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), unitatea operațională a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, pentru diferite linii de intervenție.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: moldova.un.org

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!