Агроменеджмент

Oleg Tîrsînă: ”Investițiile în echipamentele post-recoltare asigură câștiguri economice semnificative”

Expert: Олег Тырсынэ

Cultura nucului este una apreciată atât la noi în Moldova, cât și în străinătate. Iar dacă nucicultorii ar extinde gama produselor nucifere și ar investi în modernizarea livezilor de nuci, pentru sporirea și îmbunătățirea calității roadei, sectorul nucifer din țara noastră ar avea potențial financiar imens,  afirmă Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova.

Special pentru Agroexpert, am discutat cu specialistul din domeniu pentru a afla opinia sa în ceea ce privește condițiile de recoltare, procesare, dar și de păstrare a nucilor.

”Nu contează doar segmentul de producere, dar și segmentul final de post-recoltare, lucru pe care nucicultorii trebuie să îl înțeleagă. Recolta în acest an se anunță bună și ar fi păcat dacă nucicultorii noștri nu vor valorifica din plin această recoltă. Un miez de calitate inferioară se vinde la prețuri inferioare” a menționat Oleg Tîrsînă.

Pentru a încheia cu succes un an agricol, un aspect foarte important la care trebuie să atragă atenția nucicultorii sunt operațiunile post-recoltă și aprovizionarea cu utilajele necesare pentru spălarea, uscarea, dar și depozitarea nucilor.

”Un detaliu foarte important pentru conservarea calitatăți nucii este stabilirea momentului optim de recoltare. Din momentul în care nuca ajunge la maturitatea tehnologică, ea trebuie scuturată și recoltată într-un termen cât mai restrâns. Nucicultorii din Franța spre exemplu recoltează nucile într-un termen de maxim 48 de ore. Fiecare oră sau zi, suplimentară, în care nuca nu este strânsă și stă pe solul umed, presupune pierderea de calitate, întunecarea miezului și respectiv prețul de vânzare scade. Încă din timpul strânsului de sub pomi este bine ca nucile decojite să fie puse separat de cele cu coaja verde. Nucile curățate de coaja verde trebuie neapărat spălate, fiindcă această operație le dă un aspect mult mai atrăgător. După spălare, urmează uscarea nucilor. De reținut că pentru o uscare corectă este necesară nu numai căldura, ci și miscarea aerului.Din acest motiv este bine ca nucile să fie uscate în instalații cilindrice cu spirală interioară pentru a omogeniza permanent conținutul lotului de nuci sau uscătorii de tip celulă- care sunt cele mai practicate în Franța, dar și în Statele Unite, Australia. Nucile spălate, bine uscate, se păstrează în depozite speciale. Deși aceste instalații presupun investiții, fără aceste echipamente nu avem cum să ne asigurăm competitivitatea ce ține de calitatea nucilor. Dacă vom avea un miez de calitate inferioară, atunci situația bună de pe piață nu ne va ajuta cu nimic” a specificat Oleg Tîrsînă.

Potrivit președintelui Uniunii Asociațiilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova,  Oleg Tîrsînă, un atu semnificativ îl reprezintă faptul că aceste investiții ar putea fi acoperite parțial prin subvenţii.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!