Репортажи

Oleg Tîrsînă:”Recolta va fi cu cel puțin 30% mai mare decât în 2020 și există șanse că vom putea mări exporturile în acest an”

Expert: Олег Тырсынэ

Conferința Națională a Nucicultorilor din Republica Moldova, ajunsă la ediția a VIII-a în acest an, a adunat zeci de producători de nuci din diferite raioane ale țării, fiind cel mai important eveniment din sectorul destinat ramurii de producere a nucilor. La conferință au fost prezenți și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu și președintele Comisiei Parlamentare pentru agricultură, Vladimir Bolea, care și-au arătat disponibilitatea de a da curs demersurilor adresate de către producătorii de nuci pentru a dezvolta sectorul nucifer.

Potrivit organizatorilor, de obicei Conferința se desfășura în septembrie, însă din motiv că s-a dorit ca la eveniment să fie prezent și expertul din Franța, Pascal Gouget, s-a decis organizarea mai devreme și acest lucru a fost în favoarea tuturor participanților.

”Această conferință era foarte așteptată, mai ales că anul trecut nu am putut organiza așa eveniment, din cauza pandemiei. Chiar dacă expertul francez a mai fost în Moldova de câteva ori, totuși una este când specialistul merge în plantații, altă însă este când prezintă informația în fața unui auditoriu mai mare, mai ales că avea un șir de concluzii adunate pe parcursul vizitelor în livezile din diferite zone ale țării noastre. Vreau să vă spun că ne-am bucurat și de prezența noului ministru al Agriculturii, Viorel Gherciu, cât și președintele Comisiei parlamentare, Vladimir Bolea, care au asistat la conferință nu numai pentru bife, dar ca să înțeleagă ce măsuri pot fi luate la nivel național pentru a ajuta la dezvoltarea acestui sector” a declarat Oleg Tîrsână, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere.

Organizarea acestui eveniment a fost absolut necesară, mai ales că sectorul nucifer trece printr-o perioadă de tranziție, mulți producători au renunțat la soiurile care nu erau rentabile și aveau nevoie de a afla ce tehnologii pot fi aplicate pentru a obține o productivitate mai mare.

”În general este necesară întâlnirea periodică a actorilor din același sector, în cazul nostru, a nucicultorilor, pentru a înțelege unde ne aflăm, ce probleme ne afectează roadele muncii noastre și ce soluții am putea aplica pentru le a înlătura total sau cel puțin parțial, la început. Partea tehnologică a fost discutată cu Pascal Gouget, expertul a subliniat că este nevoie de renunțat la soiurile vechi care nu au cum să ofere randamentul așteptat de producători. Totodată l-am avut ca invitat și pe Anatol Ignat de la Institutul Național de Cercetări Economice, care din 2017 a demonstrat că știe foarte multe despre nucă, cel puțin de când l-am întâlnit, îl invităm la toate evenimentele organizate pentru nucicultori. Specialistul a explicat în cifre unde se situează în plan economic nuca, de ce statul ar trebui să acorde atenție sectorului nucifer, nu numai celui de producere a fructelor. El a demonstrat argumentat că sectorul nucifer trebuie susținut prioritar de stat, în special la selecția soiurilor rentabile, dar și la etapa de procesare. Au fost numeroase cazuri când deși au fost recoltate nuci de o calitate excepțională, dar nu au fost investiții în procesarea corectă a acestora, astfel că prețul oferit într-un final a fost de două ori mai mic” a subliniat Oleg Tîrsînă.

Referitor la rezultatele recoltei în acest an, în ceea ce privește cantitatea care va fi obținută și dacă se va putea efectua exportul nucilor, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere a tărăgănat cu oferirea răspunsului.

”Noi așteptăm o recoltă semnificativ mai bună decât anul trecut, pentru că în 2020 am avut înghețuri care au afectat 50% din producția de nuci, de asemenea, o parte din export a fost acoperită cu importuri din alte țări, în general Ucraina și acest lucru a dat statistica peste cap. Dar a fost  o măsură necesară pentru procesatori, care trebuiau să-și respecte clauzele contractelor semnate, pentru a nu fi penalizați. În acest an avem o restabilire a plantațiilor care au suferit anul trecut, de asemenea și o intrarea pe rod a noilor livezi, așa că este extrem de dificil să mă pronunț ce recoltă vom avea. Am estimat că va fi cu circa 30% peste roada de anul trecut, dar este prematur să spun, nu ne rămâne decât să așteptăm rezultatele finale după recoltare. Exporturi vor fi, pentru că  avem anumiți parteneri din Franța care și-ar dori o eventuală colaborare de durată. În perspectivă, cifra de 120 de milioane de dolari obținută din exportul de nuci, una relativ stabilă în ultimii 5 ani, considerăm că trebuie majorată la 200 de milioane de dolari, ceea ce va reprezenta o dinamică bună și o creștere importantă a sectorului nucifer. Concluzia este că trebuie să investim mai mult în infrastructura post-recoltă și sper că statul va avea un rol determinant în dezvoltarea aceasta, încurajându-ne cu subvenții și facilități. Mă bucur că există deschiderea noii conduceri a ministerului agriculturii, care ne-au confirmat disponibilitatea de a colabora, iar prezența la Conferința de astăzi a fost o dovadă” a coinchis Oleg Tîrsînă.

Conferința a fost organizată de Asociația Nucicultorilor din Moldova, cu suportul Asistenței Tehnice a proiectului „Livada Moldovei”.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în total sunt 34,7 mii ha de culturi nucifere, dintre care 20,90 sunt livezile pe rod. Comparativ cu anul 2018, se atestă o creștere a suprafeței cultivate cu nucifere, cu circa 4 mii ha.

Din suprafața pe rod a culturilor nucifere, producția globală de nuci, pentru anul 2020 a constituit 14,70 mii tone, fiind în descreștere cu circa 5 mii tone față de anul 2019, din cauza consecințelor calamităților naturale și a secetei severe înregistrate.

Din cantitatea totală recoltată de culturi nucifere pentru anul 2020, circa 12,7 mii tone au fost exportate, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 71,7 mil dolari SUA, din care circa 79 % sau 9,98 mii tone s-a efectuat în țările UE, inclusiv: Franța, Germania, Olanda, România, Austria, etc. Conform datelor statistice, în perioada ianuarie-august 2021 s-a exportat circa 4 mii tone produse nucifere.

Conform prognozelor specialiștilor, în anul curent se va înregistra o recoltă globală de peste 25 mii tone de culturi nucifere, producție obținută din livezi, precum și achiziționarea nucilor de la cetățeni, provenite din fâșiile de aliniament.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!