În perioada 19-20 septembrie 2024, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a efectuat controale oficiale inopinate la mai multe unități de comercializare și la un depozit al operatorului din domeniul alimentar S.C. Rediagro S.R.L. În rezultatul controalelor, s-a depistat prezența bacteriei Salmonella, dar și alte nereguli.
„Ouăle provenite de la fabrica de producere și colectare a ouălor erau comercializate sub categoria A (ouă de consum), operatorul, astfel, încălcând cadrul legal. Mai mult, în urma analizelor efectuate de Laboratorul național de referință, a fost depistată repetat prezența bacteriei Salmonella Enteritidis în probele de fecale recoltate de la găinile ouătoare din unitatea producătoare”, se arată în comunicatul emis de ANSA.
În conformitate cu reglementările în vigoare, ouăle provenite de la păsările suspectate sau bolnave nu pot fi comercializate fără procesare adecvată.
Conform Hotărârea Guvernului nr. 1208/2008 privind comercializarea ouălor pentru consum uman, ouăle care nu corespund categoriei A (ouă proaspete pentru consum uman direct) trebuie clasificate ca ouă de categoria B și livrate unei unități autorizate pentru procesare sau alte destinații non-alimentare.
„Pe lângă neconformitatea constatată, medicul veterinar al unității date a eliberat certificate veterinare pe blanchete anulate prin Ordinul ANSA. O încălcare gravă a cadrului legal sanitar-veterinar, ce pune în pericol sănătatea consumatorului și nu respectă prescripțiile ANSA”, susțin specialiștii.
Informații privind produsul afectat:
- Denumirea produsului: Ouă de găină pentru consum
- Codul producătorului: 3MD DN 006
- Producător: S.C. Rediagro S.R.L., s. Târnova, r. Dondușeni
Persoanele care au achiziționat acest produs sunt rugate să nu-l consume și sunt îndreptățite să îl returneze unităților de comerț de unde a fost procurat.
Operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să colaboreze cu ANSA, pentru a preveni riscurile asupra sănătății publice. Totodată,potrivit ANSA, pentru a preveni contaminarea încrucișată, în aceeași unitate nu trebuie comercializate ouă neconforme (din categoria B), în comun cu ouă de categoria A.