Date publicate la Chișinău cu ocazia Zilei Internaționale a Pădurii, care a fost marcată la 21 martie, arată că în Moldova defrișările sunt în creștere, în vreme ce sădirile de puieți se mențin cam la același nivel. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), numai în 2019 au fost efectuate tăieri silvice pe o suprafață de 25 de hectare, pe când nivelul de regenerare a fost mult mai mic - aproximativ 4,7 hectare.
Totodată, aceeași statistică relevă faptul că nici în anii precedenți situația nu este mai îmbucurătoare. Defrișările având un coeficient mai mare decât regenerările. Totuși, comparativ cu 2017, când au fost tăiate 31,6 hectare de păduri, în 2019 numărul a scăzut până la 25 de hectare.
„Având un rol esențial în combaterea schimbărilor climatice, suprafețele acoperite cu arbori contribuie în mod direct la bunăstarea generațiilor actuale și viitoare, la reducerea sărăciei, precum și la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Îndemnăm pe fiecare să manifeste o implicare activă în proiectele de înverzire a planetei”, este mesajul publicat de BNS.
Experții în silvicultură, în ajunul Zilei Internaționale a Pădurii, au organizat o conferință de presă, unde au atras atenția că pădurile din Moldova ocupă numai 11-13% din teritoriul țării, ceea ce este prea puțin, rezultatul fiind și diminuarea rezervelor de apă.
Ina Coșeru, președinta Centrului național de Mediu, a spus că „ariile științifice (forestiere) sunt doar rezervații pe hârtie și în acestea sunt permise toate tipurile de tăieri” de copaci.
”Atât timp cât Moldsilva este la autogestiune, tăierile calificate ca ilicite în spațiul public vor continua. E necesar să fie examinate autorizațiile pentru tăierea pădurilor care par suspecte. Dacă privim legislația referitoare la sistemul național de arii protejate, putem constata că ariile științifice sunt doar rezervații pe hârtie și în acestea sunt permise toate tipurile de tăieri. Nicio rezervație protejată din țară nu are un plan de management”, a remarcat președinta Centrului Național de Mediu.
Iar Valeriu Caisîn, expert în silvicultură, a deplâns lipsa de interes a autorităților pentru redresarea situației, spunând că „eforturile de extindere a pădurilor se fac din fonduri internaționale”.
„Defrișarea este un subiect sensibil pentru societatea noastră. Este important că aceste subiecte au început să se discute. Prima soluție pentru rezolvarea problemelor legate de silvicultură este extinderea pădurilor. Există numeroase programe și proiecte internaționale, din păcate, autoritățile noastre consideră neprioritară alocarea de resurse pentru plantare, a subliniat expertul.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!