Ziua Planetei Pământ, instituită de Organizația Națiunilor Unite pe 22 aprilie, este un eveniment anual care marchează realizările mișcării ecologice și crește gradul de conștientizare cu privire la necesitatea protejării resurselor naturale ale Pământului pentru noi și pentru generațiile viitoare.
Stilul de viață adoptat de oameni în ultima perioada s-a dovedit a fi nechibzuit. Cel mai cuprinzător studiu realizat vreodată în acest domeniu, inserează concluziile a peste 1300 de experți din 95 de țări și demonstrează, că maniera în care au fost pînă acum exploatate resursele naturale riscă să pună sub semnul întrebării însăși posibilitatea Terrei de a asigura supraviețuirea generațiilor viitoare. Modalitatea dezechilibrată de folosire a bogățiilor naturale a produs modificări ireversibile în sensibila balanță care asigură viața pe Pământ. În același timp, drept urmare a acestei adevărate secătuiri, eforturile de îmbunătățire a condițiilor de viață în zonele afectate de sărăcie și boală ar putea fi compromise.
În Republica Moldova Ziua Planetei Pământ se sărbătorește începînd cu anul 1990. Acţiunile realizate cu această ocazie includ activităţi de salubrizare, plantare, amenajare a teritoriului, ore ecologice petrecute în şcolile din ţară, activităţi de informare, concursuri etc.
Ziua Pământului are scopul să atragă atenția asupra degradării mediului înconjurător, asupra efectelor poluării și să ne inițieze cu privire la acțiunile pe care fiecare dintre noi le poate întreprinde pentru a ajuta la conservarea Naturii.
Organizația Ziua Pământului susține că este neclintită în angajamentul său de a pune capăt utilizării plasticului, de dragul sănătății umane și planetare, cerând o reducere cu 60% a producției la toate materialele plastice până în 2040. Tema Ziua Pământului 2024 este Planeta vs Plastic, atrăgând atenția asupra riscului pentru sănătate provocat de materialele plastice.
Tema pentru Ziua Pământului 2024 „Planeta vs Plastic” subliniază că 380 de milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an, în timp ce doar 9% din plasticul produs vreodată a fost reciclat. Prin această acțiune se cere eliminarea rapidă a tuturor materialelor plastice de unică folosință, promovarea urgentă pentru un tratat puternic al ONU privind poluarea cu plastic și solicitarea încetării conceptului de „fast fashion”.