În fiecare an, Agenția de Mediu stabilește, prin ordin, la propunerea instituțiilor științifice și a Inspectoratului pentru Protecția Mediului, perioadele de prohibiție a pescuitului sportiv, amator și de agrement al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii, cât și informează despre zonele de protecție piscicolă. Astfel, potrivit ordinului nr. 5 din 3 aprilie 2023, perioada interzisă a fost stabilită în intervalul 9 aprilie - 30 iunie.
Respectiv, se interzice pescuitul timp de 60 de zile consecutive, în perioada de la 09 aprilie până la 7 iunie 2023 inclusiv, de la intersecția râului Prut cu frontiera de nord a Republicii Moldova cu Ucraina până la satul Teţcani, în lacul de acumulare Costeşti-Stînca și în râul Prut pe sectorul de la barajul nodului hidrotehnic Costeşti-Stînca până la satul Giurgiuleşti.
Timp de 67 de zile consecutive, în perioada de la 10 aprilie până la 15 iunie 2023 inclusiv, este interzis pescuitul în fluviul Nistru pe sectorul de la satul Naslavcea până la orașul Camenca, în lacul de acumulare Dubăsari, în fluviul Nistru în sectoarele de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari până la satul Palanca (km 28) și în brațul Turunciuc, și în lacul Cahul.
De asemenea, se interzice pescuitul timp de 82 de zile consecutive, în perioada de la 10 aprilie până la 30 iunie 2023 inclusiv, pe râurile Ciorna, Răut, Ichel, Bîc şi Botna afluenți ai fluviului Nistru, cu excepția obiectivelor acvatice piscicole artificiale construite pe ele, pe râurile Larga, Vilia, Lopatnic, Racovăţ, Ciuhur, Camenca, Gârla Mare, Delia, Nîrnova, Lăpuşna, Sarata, Tigheci afluenți ai râului Prut, cu excepția obiectivelor acvatice piscicole artificiale construite pe ele, în bălțile Manta, și pe râurile Cogîlnic, Cahul, Ialpug, cu excepția obiectivelor acvatice artificiale construite pe ele.
Totodată, în perioada 9 aprilie - 30 iunie 2023, pescuitul este interzis și în obiectivele acvatice piscicole, altele decât cele atribuite pentru activităţi în domeniul pisciculturii, cu excepţia măsurilor tehnologice piscicole.
Agenția de Mediu informează că, pe tot parcursul anului, este interzis pescuitul, la 100 m în amonte şi în aval de podurile de peste fluviul Nistru şi râul Prut; la gura de vărsare în râul Prut a afluenților Larga, Vilia, Lopatnic, Racovăţ, Ciuhur, Camenca, Gîrla Mare, Delia, Nîrnova, Lăpuşna, Sărata, Tigheci; la gura de vărsare în fluviul Nistru a afluenților Ciorna, Răut, Ichel, Bîc, Botna pe o distanță de 500 m de ambele părți ale gurilor și pe cursul acestor afluenți pe o distanță de 500 m de la confluență, în brațul Turunciuc pe cursul apei pe o distanță de 500 m de la ramificație; în golful Goieni; în lacul Beleu; în fluviul Nistru în sectoarele de la satul Naslavcea pe o distanță de 1 km în aval și de la barajul lacului de acumulare Dubăsari pe o distanță de 300 m în aval; în lunca Ohrincea a râului Răut; în canalul de evacuare al Centralei Termoelectrice din Moldova, în lacul de acumulare Cuciurgan la o distanță de 500 m spre nord și sud de la confluență și de 300 m în largul lacului; în albia veche a râului Prut de la barajul nodului hidrotehnic Costeşti-Stînca până la confluență cu albia principală; în râul Prut pe o distanță de 3 km în aval și de 500 m în amonte de barajul nodului hidrotehnic Costeşti-Stînca; în fluviul Nistru pe sectorul în amonte de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari până la km 362; în fluviul Nistru și râul Prut pe sectoarele de 100 m în amonte și în aval de la gurile canalelor de alimentare a bălților și lacurilor; în fluviul Dunărea în limitele teritoriale ale Republicii Moldova.
De asemenea, în obiectivele acvatice piscicole naturale este interzis, în cursul anului, pescuitul: speciilor incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova și a morunașului în bazinul fluviului Nistru. Se interzice folosirea mijloacelor de transport acvatic de către persoane particulare în obiectivele acvatice piscicole naturale în perioada de prohibiție și în locurile interzise pentru pescuit.
Sancțiunile în cazul nerespectării regulilor de pescuit
În scopul protecției resurselor biologice acvatice, pentru a preveni şi combate încălcările pescarilor indisciplinați, Codul Contravențional al Republicii Moldova prevede următoarele sancțiuni:
Pentru încălcarea regulilor de protecție a resurselor piscicole se sancționează cu amendă de la 300 la 600 de lei pentru persoanele fizice, și cu amendă de la 6.000 la 9.000 de lei pentru cele juridice. În cazul în care a avut loc și distrugerea unor specii valoroase de pește şi de plante acvatice sau a altor reprezentanți ai faunei şi florei acvatice se pedepsește cu până la 4.500 de lei, iar persoanele juridice riscă o amendă de la 20 de mii până la 25 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.
Dacă fapta nu a constituit o infracțiune, persoanele riscă o amendă de la 450 la 600 de lei pentru persoanele fizice, iar cele juridice - o amendă de până la 15.000 de lei.
Codul Penal al Republicii Moldova prevede că, îndeletnicirea ilegală cu pescuitul, vânatul sau cu alte exploatări ale apelor, cu utilizarea substanțelor explozive şi otrăvitoare sau a altor mijloace de nimicire în masă a faunei, dacă aceasta a cauzat daune ce depășesc 10 mii de lei se pedepsește cu până la 52.500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 1 an.
Totodată, aplicarea amenzii nu scutește persoanele vinovate de obligația de a repara prejudiciul cauzat resurselor biologice acvatice.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!