Партнерские материалы

Piața Ecolocal Farmers’ Market Moldova aniversează trei ani de la deschidere

Expert: Анета Ганенко

În week-end-ul 26-27 iunie, piața Ecolocal Farmers Market Moldova va marca trei ani de la lansarea sa și totodată cifra de 100 de evenimente organizate va fi celebrată printr-un iarmaroc dedicat Zilei Mediului .

Alături de partenerii săi fideli - Ministerul Agriculturii MADRM, departamentul Agricultură Ecologică, Pretura Buiucani, Centrul de Afaceri CTI Capital KENTFORD, asociațiile obștești EcoVisio și MOVCA -  Asociația Consumatorilor și Producătorilor Ecologici și Artizanali din Moldova a creat un model de piață țărănească unde sunt invitați toți producătorii ecologic certificați din țară, precum și cei artizanali, mulți din ei – la început de cale.

Din 28 iunie 2018 și până în prezent asociația EcoLocal a organizat exact 100 de evenimente de piață, care au întrunit peste 150 de producători agro-alimentari mărunți și mijlocii. Și asta în ciuda vitregiilor vremii de afară, a crizei pandemice și, mai recent, a crizei economice în care se află societatea noastră.  

Circuitul de capital generat de către comercianți la piața EcoLocal din produsele sale autohtone, depășește suma de 7,240,000 lei. Timp de trei ani acești bani câștigați la piață sunt vărsați direct în economia locală, pentru dezvoltarea afacerilor rurale mici și mijlocii. Din aceste fonduri, doar asociația EcoLocal a vărsat în Bugetul de Stat în formă de taxe, plăți și impozite în exces de 450,000 lei. Cei peste 150 de comercianți participanți reprezintă cel puțin 1,000 de locuri de muncă, iar numărul întreprinderilor nou create mulțămită pieței EcoLocal, din informația deținută de asociație, depășește cifra de 20.

Piața EcoLocal funcționează în regim non-profit și se află la autofinanțare, fără susținere financiară externă, iar surplusul din contribuțiile comercianților este investit în infrastructură pieței și în activitățile de educare a consumatorilor și producătorilor. Numărul de prestatori de servicii locale care deservesc necesitățile pieței depășește cifra de 30, acestea fiind companii mici de servicii și mărfuri de consum, consultanți, artiști, animatori, transportatori, etc.

Piața EcoLocal este membru a platformei Zona Zero pentru transparență totală în activitățile sale, lipsă de corupție și aplicarea tuturor rigorilor fiscale și sociale față de angajați să față de beneficiari. Toate rapoartele financiare ale asociației EcoLocal, împreună cu Regulamentele de funcționare și informația publică despre participanți se află pe pagina web a asociației ecolocal.md.

În acești trei ani de activitate piața EcoLocal a fost marcată cu premii naționale ca Lideri în Comunicate, pentru Inovație și pentru Antreprenoriat Social.

Pe lângă faptul că piața EcoLocal se desfășoară săptămânal din luna martie până în decembrie, din 2021 piața s-a lansat și în zilele de duminică pentru a putea admite mai mulți producători noi și pentru a deservi cumpărătorii care nu pot vizita piața în zilele de sâmbătă.

Alte proiecte desfășurate în cadrul pieței EcoLocal Farmers Market sunt campaniile lunare dedicate temelor de alimentație sănătoasă și ecologice, târgurile specializate precum Târgul Copiilor, Târgul Bunicilor, Târgul Meșterilor Populari, campanii de înverzire și de caritate pentru familii vulnerabile, precum și evenimente de instruire a producătorilor în materie de comunicare și deservire.

Un proiect aparte îl prezintă grupul EcoLocal CERT, primul în Moldova, prin intermediul căruia asociația susține 10 legumicultori mici în procesul de conversie și certificare în Agricultura Ecologică. Împreună cu acești începători, piața EcoLocal întrunește peste 20 de producători autohtoni încadrați în agricultura ecologică.

Toate aceste succese sunt posibile doar prin contribuția fiecărui consumator, care vine la piață să susțină micul producător, prin dedicația comercianților, și prin efortul echipei de lucru care întrunește la moment 21 de membri ai Asociației. 

Provocările de moment sunt efectele crizei pandemice, pe fundalul căreia au crescut cheltuielile de producere și prețurile la materia primă. Și asta în timp ce puterea de cumpărare a consumatorului local a scăzut simțitor. În  consecință, asociația EcoLocal  înregistrează în prezent un decalaj sporit între prețurile la produsele autohtone artizanale și așteptările consumatorului local.

Exigențele față de siguranța alimentară, calitatea produselor, experiența inedită în timpul cumpărăturilor într-un format autentic rămân la fel de înalte, iar dorința micului producător de a vinde direct, fără intermediari, prezintă la moment atât provocări suplimentare cât și o mare oportunitate de a rămâne și în continuare dedicați cauzei de susținere și educare a consumului responsabil și autohton.

La cea de a sută piață a sa, în zilele de 26-27 iunie, Asociația EcoLocal invită toată lumea la un Iarmaroc dedicat Zilei Mediului și pledează pentru un efort comun și continuu întru susținerea economiei locale prin producerea și consumul de produse autohtone de calitate înaltă la prețuri echitabile.

Iarmarocul EcoLocal de Ziua Mediului este organizat în parteneriat cu Asociația Jurnaliștilor de Mediu și va avea loc în zilele de sâmbătă și duminică, 26-27 iunie, de la ora 9.00, la piața EcoLocal, Bvd Ștefan cel Mare, 202.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!