Producătorii de fructe din Moldova solicită autorităților să includă în Catalogul național al soiurilor de plante - soiuri noi de fructe, solicitate de consumatori, dar pentru care ar putea obține și subvenții din partea statului. Care este poziția Ministerului Agriculturii la această solicitare, dar și ce soluții există pentru a realiza acest procedeu solicitat de pomicultori, s-a discutat în cadrul Adunării Generale a Asociației ”Moldova Fruct”.
La Adunarea Generală a Asociației producătorilor și Exportatorilor de Fructe ,,Moldova Fruct” s-au întrunit circa 180 de membri, unde pe lângă alte probleme, a fost pusă în discuție și solicitarea de a include soiuri noi de fructe în Catalogul național al soiurilor de plante.
„Avem, în Catalogul publicat recent, soiuri vechi pe care nu știu dacă cineva astăzi le mai plantează: Banană de iarnă, Akane, Papirovka. Parcă creștem, ne dezvoltăm, dar am rămas cu Banană de iarnă, un soi din 1958. În rest, în Catalog avem câteva soiuri din gama Delicious, Florina și Ida Red, nimic ce am putea astăzi planta și obține subvenții. Am discutat cu autoritățile, dar încă nu a fost găsită o soluție. Cred că și membrii asociațiilor trebuie să participe la elaborarea catalogului. Dacă lucrăm anul acesta cu catalogul care îl avem acum nu putem vorbi de export în rețele sau în altă parte. Este un lucru strigător la cer”, spune Constantin Furculiță, producător de fructe.
Ion Perju, ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului afirmă că din 2018 este aprobat Catalogul european al soiurilor de plante, iar producătorii moldoveni au acces la aceste soiuri.
„Întrebarea este alta: de ce nu pot fi obținute subvenții din primul an de la plantare a livezilor cu soiuri noi? Subvenția nu este ajutor din partea statului, este o investiție din partea statului în sector, o investiție care trebuie să fie cu riscuri minime”, a subliniat ministrul.
Oficialul a informat că ministerul este în căutarea anumitor soluții pentru a ieși din impas. De menționat că producătorii agricoli au fost în repetate rânduri la discuții, inclusiv în cadrul Comisiei Agricultură și Industrie Alimentară din Parlament.
Președintele Asociației Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi afirmă că, producătorii plantează livezi cu soiuri noi de măr, cais, dar le aduc în țară sub alte denumiri.
„Este adevărat că putem planta orice soi, dar nu putem obține subvenții nu doar la plantare, dar nici la sistem de irigare, plasă antigrindină etc” a menționat Vitalie Gorincioi.
Donatorii susțin producătorii afirmând că nu mai putem merge pe acest făgaș care reduce din competitivitate. USAID prin intermediul Proiectului APM au reușit să o aducă pe Radmila Safarikova, expert internațional care va clarifica care sunt neclaritățile ce țin de omologarea soiurilor, drepturile de autor etc.
„Sunt mai multe aspecte care trebuie elucidate. La sfârșitul lunii martie noi vom avea o masă rotundă în cadrul căreia expertul va prezenta viziunea și soluțiile pentru a simplifica procedurile de testare, omologare etc”, a spus Rodica Miron, coordonator de proiect, USAID Moldova.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!