Anul 2023 a fost un an provocator pentru industria agricolă, în special pentru producătorii de cereale, care au resimțit o presiune puternică asupra prețurilor. Mai mulți factori au contribuit la această situație, iar în prima jumătate a anului 2024, se estimează că majorări semnificative de preț nu vor fi, susține Directorul Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.
Unul dintre factorii care au influențat prețurile la cereale în 2023 a fost decizia Federal Reserve (FED) de a mări dobânda. Această mișcare a determinat mulți investitori să renunțe la investițiile sale, având un impact direct asupra bursei cerealelor.
„Această situație a fost amplificată de o ofertă crescută pe piață, ca rezultat al recoltei bogate din 2023/2024, în timp ce cererea a rămas relativ constantă, determinând relaxarea piețelor. O altă influență importantă a fost fluctuația parității euro/dolar, unde s-a înregistrat o pierdere de 7- 8 euro/t la grâu, la culturile oleaginoase pierderea fiind mai mare. Un dolar slab a dus la un preț mai mic exprimat în euro, afectând astfel valoarea exporturilor și generând presiuni suplimentare asupra prețurilor”, susține expertul.
Iurie Rija afirmă că valorile actuale joase nu reprezintă doar o consecință izolată generată de recolta abundentă, ci mai degrabă rezultatul unui cumul de factori.
„Este important să evidențiem și prezența speculațiilor pe piață, care au contribuit la volatilitatea prețurilor. Luna ianuarie 2024 a început cu o scădere în preț la grâu alimenar în portul Constanța, însă astăzi, pe 11 ianuarie, acesta s-a revigorat puțin cu 5 euro/t până la 213 euro/t, la început de săptămână fiind de 208 euro/t. Grâul furajer a crescut și el cu 4 euro/t la 193 euro/t. Motivul creșterii prețului este declanșarea licitațiilor internaționale la grâu. Astfel, cumpărătorul de cereale de stat din Egipt, GASC, a primit, oferte pentru grâu alimentar din Rusia, România, Franța și Ucraina, cea mai mica ofertă de preț fiind propusă pentru grâul ucrainean”, subliniază expertul.
Porumbul s-a depreciat un pic în portul Constanța, până la 177 euro, din motivul că mulți dintre participanți sunt încă absenți. Prețurile semințelor oleaginoase din America de Nord rămân mici, urmând traiectoria cotațiilor țițeiului. În Constanța, floarea soarelui se tranzacționează cu 420 de dolari/t, cu toate că la început de an erau contracte și cu 425 de dolari/t.
Directorul Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale” menționează că prețurile sunt propulsate în jos și din cauza exporturilor Ucrainei, care au cunoscut o creștere semnificativă în luna decembrie și la începutul lunii ianuarie, iar acest fenomen poate fi atribuit în principal scăderii costurilor de transport.
Reducerea tarifelor de transport a cerealelor, în special din porturile dunărene Reni și Izmail către destinații precum Constanța, a fost determinate de trecerea de la 100 de dolari, nivelul maxim din anul trecut, la 25 de dolari în prezent. Această tendință descendentă a costurilor de transport s-a reflectat și în prețurile pentru alte destinații, cum ar fi transportul de la Odessa, Ucraina către Italia, care a scăzut la 37 - 40 de dolari, în Spania la 39 - 42 de dolari, și în China la 62 - 67 de dolari.
„Este esențial ca fermierii să fie conștienți de această situație și să își adapteze strategiile pentru a face față provocărilor economice. Diversificarea culturilor, monitorizarea atentă a condițiilor pieței și colaborarea cu specialiști în domeniu pot fi soluții eficiente pentru a gestiona această perioadă dificilă. Fermierii trebuie să fie pregătiți pentru o continuare a presiunii asupra prețurilor în prima jumătate a anului 2024 și să caute strategii sustenabile pentru a-și proteja afacerile în această perioadă dificilă”, a conchis Iurie Rija.