Цены и Тренды

Prețul grâului - în continuă scădere, dar crește cel al orzului

Автор: AgroExpert
Prețul grâului - în continuă scădere, dar crește cel al orzului - agroexpert.md

Primele date privind recolta de orz în statele UE, Ucraina și Federația Rusă indică faptul că randamentul mediu este mai mic decât anul trecut. Pe fondul scăderii randamentelor şi a calităţii, dar mai ales datorită cererii active de export se observă o tendinţă de creştere a preţului orzului. În ceea ce privește grâul, deşi datele privind rezultatele campaniei de recoltare din Europa sunt proaste, prețurile se prăbușesc din nou. După o creştere uşoară peste 500 euro/tonă, rapița tot cade uşor. Cu toate acestea, presiunea prețurilor de la Marea Neagră este foarte mare, iar o recoltă relativ mare de grâu se anunţă şi pe piața din SUA.

Orz

Preţul mediu UE pentru orz a fost în iunie de 183,56 euro/tonă, aproape la jumătate faţă de maximul atins în luna mai 2022 (362,4 euro/tonă).

În prima săptămână din iulie, preţul orzului era:

  • FOB Constanţa – 892 ron/tonă;
  • Germania: 176,00 – 178,00 euro/tonă, la poarte fermei;
  • Ucraina: 160-163 USD/tonă cu livrare la porturile de la Marea Neagră, scrie Revista Ferma.

Grâu

Prețurile grâului pentru noua recoltă (livrarea din septembrie) au scăzut cu 7 euro/tonă în tranzacțiile curente pe piaţa europeană futures (de la 228.25 euro/tonă, maxim atins în 5 iulie 2024), până la 221,25 euro/tonă.

Pentru următoarea livrare din decembrie, grâul scade cu 6 euro până la 229,25 de euro pe tonă.  La Bursa din Chicago, grâul a scăzut cu 21 de cenți, până la 569 de cenți/bushel, iar porumbul a scăzut cu 15 cenți, până la 409 cenți/bushel, iar soia a scăzut cu 32 de cenți, până la 1.079 cenți/bushel.

Rapiţa oscilează şi răspunde presiunii pieţei

Prețurile rapiței au înregistrat o scădere semnificativă pe Euronext luni. După ce vineri (5 iulie) a crescut la 508,25 euro/tonă, piața cedează sub greutatea considerentelor tehnice. Cel mai probabil, scăderea rapiţei este cauzată și de prăbușirea prețurilor la soia la Bursa din Chicago din cauza lipsei de competitivitate a originii SUA în comparație cu produsele sud-americane.

Prețurile rapiței pentru livrarea din august au scăzut cu 14 euro, până la 493,75 de euro/tonă în timpul tranzacțiilor de ieri (8 iulie 2024). Pentru următoarul termen, în noiembrie, rapiţa a scăzut cu 13 euro, până la 501,50 euro pe tonă. Prețurile petrolului sunt, de asemenea, pe o tendință descendentă, după ce țițeiul a crescut recent la cel mai ridicat nivel din mai mult de două luni.

Porumb 

În ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile care s-a abătut asupra ţărilor de la Marea Neagră și Europa de Est, prețurile porumbului sunt, de asemenea, supuse unei puternice presiuni în scădere, având în vedere oferta mare care vine din Brazilia. Prețurile porumbului pentru livrarea din august au scăzut cu 2 euro până la 213,25 euro/tonă, după maximul atins în 5 iulie (215 euro/tonă). În acelaşi timp, viitoarea recoltă de porumb se tranzacționează la 207,50 euro/tonă – cu livrare în noiembrie.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!