În 2020 prețul mediu de import pentru gazele naturale de la gigantul rus Gazprom a scăzut cu 35,9%, conform datelor din raportul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Însă această diminuare a prețului nu a fost semnificativă pentru consumatori, cel puțin în facturi această reducere a fost mult mai mică decât 30 la sută.
Potrivit raportului publicat de ANRE, în 2020 în Republica Moldova ( fără regiunea transnistreană), s-au importat 1.127 milioane metri cubi de metan, în creștere cu 6,6 % față de volumul din 2019. Prețul mediu de import al gazelor a fost 2.604 lei pentru o mie de metri cubi, în scădere cu 35,9 % față de anul 2019. Totodată acest preț a fost cel mai mic preț de import calculat în lei din 2008, iar valoarea gazelor importate a constituit circa 2,94 miliarde lei, cu aproape 32 % mai puțin decât în 2019.
L-am contactat pe Victor Parlicov, fostul președinte al ANRE, expert în energetică la Institutul „Viitorul” pentru a înțelege de ce în pofida faptului că prețul mediu achitat pentru gaze în 2020 a fost cu 35,9% mai mic, totuși consumatorii au avut o reducere de numai 4,8%.
” Prețul la gaze anul trecut într-adevăr a scăzut, dar și pentru consumatori a avut loc o scădere a tarifelor achitate, desigur nu așa de mare, de 30% și vă explic de ce. Tarifele au fost stabilite în funcție de prețul de achiziție a gazului în mărime 173 de dolari, dacă nu mă înșel. Anul trecut, în primul trimestru prețul a fost mai jos un pic, dar în al doilea și al treilea trimestru, prețul chiar a fost destul de jos. Problema este că din motiv că în Moldova industrie noi putem spune că nu avem, consumul de gaz este foarte neuniform. Principalul consum de gaz este utilizat pentru încălzirea încăperilor, care nu se întâmplă anul împrejur. Prin urmare, în al doilea trimestru și al treilea trimestru, consumul de gaz este foarte mic. Cu alte cuvinte, doar primul trimestru și al patrulea influențează mai mult prețurile, atunci când există și un consum mai mare. În trimestrul întâi, când se consumă în jur de 45 % din volumul anual, deja au fost scăzute un pic tarifele pentru consumatori, iar dacă se vor aduna și anumite venituri suplimentare în urma scăderii prețului de import, acestea vor fi deduse și vor influența la tarifele ulterioare” a explicat expertul în energetică, Victor Parlicov.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!