Цены и Тренды

Prețurile la floarea-soarelui din noua recoltă continuă să crească

Автор: Fiodorov Ilinca
Expert: Юрий Рижа
Prețurile la floarea-soarelui din noua recoltă continuă să crească - agroexpert.md

Floarea-soarelui se prezintă ca cea mai afectată cultură în sezonul agricol 2024/2025, se arată în raportul recent al USDA. Producția mondială de floarea-soarelui a scăzut cu 2 milioane tone, ajungând la 50,55 milioane tone. Această scădere este destul de însemnată, în special în contextul reducerii recoltei în Uniunea Europeană și Ucraina, care reprezintă principalele zone de producție din regiunea Mării Negre.

„Pentru Uniunea Europeană, producția a scăzut cu 0,65 milioane de tone, ajungând la 9,5 milioane de tone. În Ucraina, unde floarea-soarelui reprezenta o cultură de bază, recolta nouă a scăzut cu 1 milion de tone, ajungând la 12,5 milioane de tone. Este de așteptat că scăderea respective  va avea un impact direct asupra procesării, ceea ce va duce la o reducere a producției de ulei și șrot”, menționează expertul Iurie Rija.

În Rusia estimarea pentru floarea-soarelui rămâne neschimbată, la 16 milioane tone. În Turcia, recolta este de asemenea constantă la 1,55 milioane de tone. Exporturile globale de semințe de floarea-soarelui sunt prognozate să atingă cel mai scăzut nivel din ultimele nouă sezoane. Reducerea producției în Uniunea Europeană, Moldova și Ucraina este principalul motiv al acestei scăderi. Exporturile din Uniunea Europeană sunt așteptate să scadă de la 460 mii tone la 330 mii tone. Moldova și Ucraina vor înregistra scăderi similare. În contrast, Kazahstanul este singurul mare producător care ar putea înregistra o creștere a exporturilor, cu un total estimat de 250 mii de tone.

În Bulgaria, se estimează o scădere a recoltei de semințe oleaginoase pentru anul de comercializare 2024/25, din cauza vremii extrem de calde și uscate din iulie și august. Recolta de floarea-soarelui este prognozată să scadă la 1,7 milioane de tone, cu 4% mai puțin față de sezonul trecut și cu 21% față de 2022/23, ceea ce o face cea mai mică din ultimul deceniu. Aceasta va conduce la un deficit de semințe oleaginoase și la o reducere a exporturilor și procesării. Procesarea redusă va duce la o ofertă mai mică de ulei de floarea-soarelui, ce, respective va fi un factor de creștere a prețului la acest produs. Spre exemplu, deja în august 2024, Ucraina a redus exportul de ulei de floarea-soarelui de două ori, atingând cel mai mic nivel de la începutul anului 2022.

„Scăderea volumului de ulei de floarea-soarelui exportat de Ucraina reduce volumele potențiale de recoltă pentru anul următor, implicând o producție viitoare mai mică de ulei. În ciuda acestui fapt, disponibilitatea uleiului de floarea-soarelui va rămâne, întrucât Rusia, Argentina și parțial Uniunea Europeană continuă să exporte acest produs, însă la prețuri mai mari. Spre exemplu, ofertala uleiul de floarea-soarelui origine Rusia a atins nivelul de 920 de dolari/t livrare în octombrie 2024, acest preț ridicându-se cu 50 de dolari/t timp de o lună. Prețurile de export ale uleiului de floarea-soarelui sunt în creștere, influențate de costul mai ridicat al materiilor prime”, mai afirmă Rija.

În Ucraina, în regiunea Izmail și Reni, prețurile la floarea soarelui au crescut de la 370 de dolari/t la 400-410 dolari/t timp de 2 săptămâni. Totuși, chiar și la așa valori, fermierii  din regiunea Bazinului Mării Negre amână vânzarea semințelor pentru a obține prețuri mai bune de la fabrici.

Potrivit lui Rija, se observă că prețurile la floarea-soarelui cresc într-o măsură mai mare decât prețul uleiului de floarea-soarelui. O apreciere mai pronunțată pentru uleiul de floarea-soarelui este parțial reținută de scăderea prețului țițeiului, care s-a diminuat la 65,75 dolari/baril recent, atingând cel mai scăzut nivel din decembrie 2021.

„În Republica Moldova, prețul semințelor de floarea-soarelui a înregistrat o creștere medie de 10% în ultimele două săptămâni. În regiunea de nord a țării, prețul de achiziție pentru materie primă oferit de procesatori variază între 8.400 și 8.600 de lei pe tonă, TVA inclus, în timp ce în zona Giurgiulești acesta poate atinge 9.000 de lei pe tonă, TVA inclus. Totuși, semințele colectate prezintă un nivel de impurități mai mare decât de obicei, ceea ce determină o diferență semnificativă între masa fizică și masa utilă”.

Deși procesatorii au început activitatea de producție, expertul este de părere că lipsa suficientă de materie primă va impune funcționarea la capacități reduse. Aceasta va duce inevitabil la creșterea costurilor produsului finit, deoarece cheltuielile fixe, cum ar fi pornirea și reglarea utilajelor, salariile angajaților, costurile cu energia electrică, reparațiile și uzura echipamentului, vor fi distribuite pe o cantitate mai mică de produs procesat.

„Prețurile de achiziție pentru floarea-soarelui din noua recoltă continuă să crească în diverse regiuni, tendința dată menținându-se pe piața internă în ultimele săptămâni. Fermierii nu se grăbesc să vândă semințele colectate în timpul recoltării, iar fabricile au nevoie să își formeze stocurile pentru a putea opera, ceea ce generează o competiție intense. Ca urmare, prețurile pentru floarea-soarelui cresc rapid. Prețul uleiului de floarea-soarelui va depinde în mare măsură de oferta de semințe în noul an agricol. Echilibrul pieței în R. Moldova rămâne tensionat”, a conchis Rija.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!