Prețurile globale la produselor alimentare au crescut în iulie, influențate de încetarea Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră, creșterea prețurilor la uleiuri și noile restricții comerciale privind orezul. Despre aceasta a informat Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
În luna iulie 2023, acest indice a crescut cu 1,3% comparativ cu luna iunie, până la 123,9 puncte.
Creșterea a fost determinată de o majorare bruscă a indicelui FAO al prețurilor la uleiurile vegetale, care a crescut cu 12,1% față de iunie, după șapte luni consecutive scăderi.
„Preţurile internaţionale la uleiul de floarea soarelui a crescut cu peste 15% de la o lună la alta, în principal din cauza revenirii incertitudinilor cu privire la livrările exportabile după decizia Federației Ruse de a pune capăt implementării Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră”, a precizat FAO.
Prețurile mondiale la uleiurile de palmier, soia și rapiță au crescut din cauza preocupărilor legate de perspectivele de producție în principalele țări producătoare.
Indicele FAO al prețurilor la cereale a scăzut cu 0,5% față de iunie, ca urmare a unei diminuări de 4,8% a cotațiilor internaționale la cereale grosiere, care a contracarat o creștere de 2,8% a prețului la orez, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, după ce India a decis să interzică exporturile.
„Această creștere a prețurilor orezului crește îngrijorări substanțiale privind securitatea alimentară pentru o mare parte a populației lumii, în special pentru cei mai săraci și care își dedică o parte mai mare din venituri pentru a cumpăra alimente”, a avertizat FAO.
În schimb, toate celelalte principale produse alimentare au înregistrat scăderi potrivit FAO, în frunte cu prețul mondial al zahărului calculat de FAO, care a scăzut cu 0,9%. Aceasta s-a datorat progreselor înregistrate în recoltarea trestiei de zahăr în Brazilia şi a îmbunătăţirii precipitaţiilor în India, la care s-a adăugat cererea redusă din Indonezia şi China, cei mai mari importatori mondiali de trestie de zahăr.
Scăderi s-au înregistrat și în ceea ce privește prețul mondial la produsele lactate, care au scăzut cu 0,4% în iulie, ajungând cu 20,6% sub valoarea sa din iulie 2022.
Totodată, prețul la carne s-a micșorat cu 0,3% față de iunie. Cotațiile pentru carnea de bovine, ovine și de pasăre au scăzut din cauza disponibilităților solide și, în unele cazuri, a cererii mai scăzute din partea importatorilor principali.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!