Au fost autorizate primele 33 de cereri de acordare a plăților directe pe cap de animal în sumă de peste 13,7 mil de lei.
Au fost recepționate 497 de cereri, dintre care 221 pentru bovine, 163 pentru ovine și 113 pentru caprine, crescătorii de animale mizând pe ajutorul din partea statului, care le-ar soluționa o parte din problemele cu care se confruntă, anunță Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură.
Plata directă per cap de animal se acordă o singură dată pe an, pentru deținătorii de animale cu specia bovine, ovine, caprine. Sunt pasibile spre plata directă animalele înregistrate și exploatate în fermele zootehnice amplasate în extravilan.
Guvernul a modificat regulamentul de acordare a subvențiilor, iar sectorul zootehnic este printre ele.
Astfel, urmare a faptului că sectorul zootehnic a fost declarat drept sector prioritar, au fost majorate investițiile în dezvoltarea acestuia, atât din partea agenților economici, cat și din partea FNDAMR. Pentru încurajarea fermelor zootehnice producătoare de lapte subvenția acordată se va calcula în mărime de 50% din costul utilajului tehnologic, materialelor de construcție, conform devizelor de cheltuieli, dar nu mai mult de 7 mil. lei per beneficiar. Costurile estimate pentru implementarea propunerii înaintate vor constitui cca 28 mil. lei anual, deoarece reieșind din prevederile proiectului Programului național de dezvoltare a sectorului Lapte, urmează ca în următorii 7 ani să fie înaintate 100 ferme de vaci specializate pentru producția de lapte, ceea ce ar constitui cca 14 ferme în fiecare an, iar in cazul majorării plafonului cu 2 mil. lei pe an anume pentru aceasta categorie de exploatații, rezultă o alocare suplimentară de cca 28 mil. lei din FNDAMR.
De asemenea, vor fi compensate parțial în mărime de 50% pentru materialul seminal de taur, berbec, țap și vier, dar nu mai mult de 500 mii lei per beneficiar într-un an de subvenționare.
Vor fi susținute și grupurile de producători din sectorul zootehnic, la obținerea de credite în anii precedenți în anul curent de subvenționare de la băncile comerciale și organizații de creditare nebancară pentru care plafonarea va constitui pană la 300 mii de lei.
În același timp, multe din tractoarele procurate în cadrul fermelor zootehnice nu vor beneficia de sprijinul maxim planificat, deoarece vor cădea sub incidența plafonului de 7 mil. lei pentru fermele de vaci, sau 5 mil. lei pentru alte ferme zootehnice, fiind procurate în comun cu alte investiții (materiale de construcție, utilaj, animale de prăsiIă).
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!