Агроменеджмент

Produce caviar și vrea să-l exporte în UE. Afacerea lui Tudor Coşleţ

Автор: AgroExpert
Produce caviar și vrea să-l exporte în UE. Afacerea lui Tudor Coşleţ - agroexpert.md

Republica Moldova ar putea deveni cunoscută în lume nu doar pentru vinurile sale, ci şi pentru icrele negre, crescute în ferma unui om de afaceri din raionul Ialoveni. Vorbim despre un antreprenor care are o crescătorie de sturioni, peşti înscrişi în Cartea Roşie.

A gustat din primul caviar din fermă după aproape şapte ani de la primele investiţii, care acum se ridică la aproximativ două milioane de euro. E o afacere scumpă, dar răsplătită cu profit generos, susţine bărbatul. Un kilogram de caviar ajunge până la câteva mii de euro, iar cererea este enormă.

Ferma de sturioni se află la marginea satului Ulmu din raionul Ialoveni. Proprietarul crescătoriei este omul de afaceri Tudor Coşleţ, care ne povesteşte că, timp de şapte ani, a studiat tot ce se putea despre afacerea cu sturioni. Acum, complexul său e alcătuit din trei hale: de creştere, reproducere şi prelucrare a peştilor, unii dintre care pot ajunge până câţiva metri în lungime, scrie TVR.

„Ei îs 17 feluri de sturioni, începând de la Cega, şi terminând cu Morun, cel mai mare. Cega creşte până la 5 kilograme, Morunul până la o tonă şi jumătate, oficial”, susține Tudor Coșleț.

La ferma lui antreprenorului cresc cinci specii de sturioni. Aceştia sunt repartizaţi, etapizat, în 60 de rezervoare, în funcţie de vârstă, gen şi mărime.

„Puietul creşte până la o anumită cantitate. La noi dacă suntem specializaţi mai mult pe obţinerea caviarului, la fiecare specie, la diferite vîrste, se apreciază genul, mascul sau femelă. Şi femelele le lăsăm ca de prăsilă, şi masculii ca de consum.”

Peştii sunt crescuţi în condiţii speciale, ecologice. Apa e pompată dintr-o fântână arteziană, tratată cu filtre moderne, iar temperatura este una constantă. Peştii sunt hrăniţi cu furaje aduse din Olanda. E nevoie de cel puţin şapte ani pentru ca aceştia să ajungă la maturitate şi să producă caviar.  

„Avem 70 de femele de specia siberian, sturion siberian, care ele pe parcurs, o să obţinem caviar sperăm adică.”

În această hală sunt ţinute doar femelele în hibernare, care, în luna aprilie, vor produce icre. Extragerea caviarului este inofensivă pentru peşti, care pot fi productivi mai mulţi ani la rând. Sturionii sunt longevivi în libertate, unele specii pot trăi chiar şi până la un secol. În fermele de acvacultură, durata de viaţă e mai mică, însă.

Tudor Coşleţ e la început de cale în afacerea cu icre negre. Până acum a reuşit să obţină în jur de 20 de kilograme de caviar, dar peste câţiva ani va ajunge, conform, calculelor sale, la câteva sute de kilograme. Antreprenorul planifică să-şi extindă afacerea. Şi-a instalat panouri solare care să asigure fermei autonomie energetică şi vrea să-şi mai construiască o hală pentru creşterea peştilor.

În Republica Moldova, preţul unui kilogram de icre negre naturale începe de la 28 de mii de lei. Tudor Coşleţ planifică să-şi exporte producţia şi în Uniunea Eurpeană, unde caviarul costă de cel puţin două ori mai mult.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!